Tabung

Tuesday, March 23

pangkor punye cerita

ohno ini wajah kakak tak dapat mandi pagi..hehe
Salam..semua orang pernah pergi Pulau Pangkor tak???hehe kakak dah pergi banyak kali..yelah sebab kakak kan tinggal kat manjung...so, sangat berdekatan dengan Lumut iaitu jeti untuk ke Pangkor..Pada satu hari, kakak telah di invite untuk menyertai satu program yang diadakan di Pangkor..Huish laju saje kakak setuju..Sape tak nak balik Perak free oooo...Biarlah tak balik rumah pun..Janji kaki ni jejak di bumi Lumut tu...

Bertolak agak lewat malam jugak la..pukul berape ye??ops sorry..memory kakak agak rosak selepas dimasuki virus 'backdoor'..tp seingat kakak dalam pukul 11 sumthing la...ye kowt..tyme tu kakak langsung xderk kawan..mencari dan terus mencari..owh nasib baik jumpe Zaidi..ops sepatutnye kakak panggil die abang la..sebab die lagi tua dari kakak..alhamdulillah ada jugak yang kakak kenal..heheh lepas tu nampak pulak shauqi..maksud kakak abang shauqi..hehe kami pernah bekerja bersama menjadi ajk protokol time majlis convair dulu..now kakak tak perlu risau sebab dah ade yang dikenali..tapi saya masih mencari sidara untuk dijadikan teman..nasib baik la Zaidi kenal kan kawan die..kak Nana..tapi die tak bagi kakak panggil dia 'kakak'..heheh boley je..---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
       Berhenti solat subuh kat Masjid '??' kakak tak tau nama masjid tu walaupun selalu je melepak kat restoran tepi masjid tu..teruk sungguh..hehe bukan tak tau tapi pelupa..kakak memang seorang pelupa..erm.."ayah, kakak da sampai lumut.."..yeah ayah datang bagi handycam..sarapan kat kedai belakang KFC..nama kedai itu pun kakak lupa...sorry..hehe..penat la bebel..layan gambar je lah ye..
 yang berkaca mata belalang itu namanye 'telor'..die yg in charge program ni kot..
beliau sedang memberi tiket untuk naik feri..
sebelum tu..
yang perempuan tu la Nana..lelaki pakai cermin mata bingkai putih tu la Zaidi..
 ni kat Lumut..
kakak sedang snap photo sambil itu ade orang snap photo kakak jugak..
hakhak..
mereka2 di jeti lumut..keyqi, bro telor, bro tadak n bro mazni..due orang itu kakak xtau name la..hehe

 pengkutan yang digunakan untuk sampai ke destinasi..
feri 'Duta Pangkor'
lepas dah naik feri, kami naik van pink ni..
cantikkan..
inilah tempat penginapan kami..
Raudah Camp..
lokasinye di Teluk Nipah 
pastu masuk dalam lagi..
boleh dikatakan agak jauh dari pantai la..
tempat ni biasa-biasa je..
--------------------------------------------------------------------------------------------
 ini merupakan aktiviti pertama kami..
masuk hutan ..
panjat bukit..
nak pergi mandi kat air terjun..
erm sesuai ke nak mandi kat sini sebab air nye xderk la banyak sangat..
tempatnye agak kecil dan bertingkat-tingkat...

 inilah air terjunnye..
mereka kelihatan gembira bermain air walaupun airnye cetek sahaja...
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
aktiviti yang ke-2..
kami berjalan keluar dari raudah camp untuk pergi melihat pantai..
lihat je time ni..
tak ade sesi bermandi manda..

 meredah hutan semata-mata nak tengok pantai..
hehe takde lah..
kami menggunakan jalan 'shortcut'..
redah saja beluakr yang ada..
 ha kan dah cakap tadi..
kami melihat suasana di pantai sahaja..
tengoklah betapa disiplinnya kami..
beratur walaupun di mana sahaja kami berada..
haha
--------------------------------------------------------------------------------------------------
keesokan harinya..
inilah hari yang dinanti-nantikan..
wah kakak sangat excited time ni sebab selama kakak pergi ke Pulau Pangkor tak pernah pun snorkeling..
 nampaknya semua dah ready dengan memakai baju lifeguard..
baju ni adik beradik dengan pelampung..
sebab kita pakai baju ini masuk dalam air, ia akan membuat kita terapung..\
ish macam lah kprang tak tahu kan...
 sebelum kami pergi ke tempat yang nk bersnorkeling tu..
kitorang kene buat 'water confident' dulu..
yela bukan semua peserta tahu berenang..
bila da pakai baju tu pun belum tentu seseorang itu berani untuk pergi ke kawasan yang sedikit dalam...
haha..
kakak sangat confident..
ceh gaya cakap macam reti berenang je..
hehe kakak confident sebab pakai baju kaler oren yang cantik ini..
 gambar di atas ini ialah ahli group kami..
yang diketuai oleh bro 'telor'..
tak perlu untuk menamakan seorang demi seorang ye..
kerana kakak tak ingat nama mereka..
sory..
 naik bot nak pergi tempat snorkeling tu..
perjalanan mengambil masa dalam 5 minit sahaja..
*ralat...
erm kakak tak ada gambar ketika sedang bersnorkeling..
tak bawa kamera sebab risau xderk sape2 nak jagakan nanti..
yela semua orang masuk kat air..
ni pun grab gambar kat abg cameraman..

tapi tak apa..mari kakak cerita sedikit pengalaman bersnorkeling ni..best ke??best tu memang best..dapat tengok ikan...cantik sangat ciptaan Allah..selalunya mereka yang bersnorkeling ni mesti bawak roti untuk bagi ikan tu datang kat kite..heheh geli2 ikan tu gigit tangan owww..nasib baik takde ikan piranha..haha..tapi kakak tak snorkeling lama-lama sebab kakak punya tangan dengan kaki habis luka..kawasan tu banyak batu karang..barulah kakak tahu batu karang itu tajam2 rupanya..huhu sakit oww...tak menahan..tu pasal lah naik awal..ingatkan kakak sorang je yang naik kedarat..rupenye ade la dalam 10 orang yang x join snorkeling..tengok kaki semua da terkopek2..eee berdarah..
hah ini lah wajah2 mereka yang tak bersnorkeling..kami mengambil keputusan untuk berjalan2 di pulau kecil ini..menurut kate abang jep(Jefry Ral) kat situ ade kawasan yang boleh mandi2..maknenye kawasan yang tak ada batu karang..bunyinye macam menarik..tapi kami terpaksa trekking dulu untuk sampai ke tempat tu..nampak nye semua bersetuju...so ape lagi kami pun trekking la..
haha yang lawaknye..pernah tak tengok orang g trekking memakai baju lifeguard dan tanpa memakai kasut ataupun selipar..haha pelikkan..tapi itulah yang kami semua lakukan..konon2 sume kaki dah kebal..
lepas trekking tu kami pun g la bermandi-manda..betullah cakap abang jep..tempat tu tak ade batu karang..cetek je tempat tu..kat situ jugak lah kakak jumpe gamat dan 1st time pegang gamat..lembik dan agak menggelikan..hehe tapi berani pulak kakak pegang gamat tu..
kami bersembilan + ngan tukang snap gambar = sepuluh orang
aktiviti ditamatkan pada tengahari..
huh serius aktiviti ni sangat la penat..
masing2 nak balik ke kem cepat..
--------------------------------------------------------------------------------------------------
balik kem-bersihkan diri-makan-tidur..
petang keluar bersiar2 lagi..
aktiviti petang bermain bola tampar di tepi pantai..
best..
 wah cerianya wajah en marcello a.k.a abang muaz ni..hekhek
 haha kakak bermain bola tampar tidak lah sehebat mana..tapi pernah jugak la wakil untuk sekolah masa tingkatan 3,4 dan 5..tapi tak menang pun..haha
 hish ni nak main ke tidak???rilex je duduk..
hahah kenapa team kitorang duduk??
sebab bola kami asyik menang serve je..team shauqi la ni tak nak terima bola kami..
hehe..kitorang menang game ni 2set xsilap kakak..
menang bergaya..
hahaha...shauqi kalah..
jangan marah tau shauqi..hehe
 ini en bon bon dan 'ayie chaiyok'...
name sebenar mereka tidak dapat di ketahui..
memang santai habis mereka petang tu...
------------------------------------------------------------------------------------
Malam tu kami ada jamuan makan dan makan..
makan ayam bakar..
erm nyum2 sedap..
malam tu jugak setiap kumpulan kene buat persembahan..
ni video persembahan kumpulan kakak..
layan je la...kitowng time ni sume kering idea..
xtau nak wat persembahan ape
video


-------------------------------------------------------------------------------------------------
kemudian esoknye kami pun pulang..ade sdikit tragedi mase nak pulang tu..van pink tu xdapat nak pegi ke tempat penginapan kami sebab mase tu ade perayaan Thaipusam..so jalan raya memang xley nak lalu..kami sepatutnye pulang awal..tapi nak wat cmne kan..sume yang berlaku xdapat diramalkan dengan lebih awal..
menda ni x abis kat sini je..mase kat jeti tu orang ramai sgt..bile tgk da macam sardin dalam tin..rimas gile time ni...dengan bau-bauan yang bercampur baur..eeee xsanggup da nak lalui perkare sebegitu..berebut2 nak naik feri..semua da x tahan nak berdiri+beratur+tolak2+rase nak pitam dibuatnye..tapi tu sume kenangan kn..hehe simpan je la...erm kalo nak masukkan sume pic dalam blog ni penat lak korang nk scroll kan...erm xpe lah...meh tgk kat sini meh album pangkor..lagipun kakak da x lrat nak mengupload..sampai sini je la cite ni..xreti nak mengarang lebih panjang.hehe.ni pun da cukup panjang..

*kakak dapat tambah kawan lagi bile join program ni..heee suke sangat lor..walaupun sume senior2..nak senaraikan nama2 yang kakak ingat...
jejaka
-bro telor
-bro tadak (the best bro)
-bro shauqi (keyqi)
-bro zaidi
-abg bob (en bon bon)
-bro jep
-cikgu yazid (cikgu praktikal kt skola teknik dlu)
-bro mazni (bakal pengurusi kelab jawa uthm..hahah)
-bro muaz (marcell)
-bro ansharullah
-bro wira (but i call him wirawati..hehehe)
-bro ayie (kakak pinjam minyak cap kapak die aritu..thanks ye.)
*banyak lagi tp kakak ingat muke je..name sukar untuk diingati..hehe sory bebanyak..sembang punye sembang rupe2nye ade jugak my super duper senior smtlc, Ipoh dlu..hehe..

wanita
-kak nana
-kak kim
-kak jiha
-kak dya (ckp sy gedik sbb pkai baju ngade2...hahah hanye kami yang tahu)
-kak syra (same la ngn akak ni..hehe)
-kak farehan (ni pun..haha)
-kak kesuma (xingt name nye..tp sy paggil kesuma saje)
-kak aizat
-kak zalifah
-kak fahrin
-liza
*wah susahnye nk recall balik name2 korang..bile la memory ni nak ok..tp dont worry..wajah2 sume insyaAllah kakak ingat..so kalo jumpe tepi2 jalan sile tegur jika kakak tidak senyum pada anda semua...terima kasih sume..



-the end-




10 comments:

  1. waa.g pgkor.bestnya.hahaha.
    oit2.
    ko sorang je ke junior?
    gila hottt.haha
    :))

    ReplyDelete
  2. hahah xderk la hot mane..
    jadi adik2 kejap..
    xbley ke..
    heheh..

    ko ni ckp aku g pangkor tu mcm la bru first time pegi..bak kate pakcik aku pangkor ke rumah 5 minit je...
    haha

    ReplyDelete
  3. so kalo ade cuti2..pergi la bercuti di Pulau Pangkor..

    ReplyDelete
  4. cari mase terluang bro erieq..
    sekali skale kite kene rasa lg pengalaman cenggini

    ReplyDelete
  5. mak aihh.betol2 update nii.berkilometer
    entry kali ni..hohoho.
    perghh cam beshh je pantai ngan air tejon tu dayangg.waa nak mandi!nak mandi!
    so far,
    akak tak penah pegii pangkor..
    tringin nak pegii tu byk kali laa..keh keh keh.
    beshh nye snorkeling.tp akak penakot laa.huhu
    huu besh ke?

    ReplyDelete
  6. xpe kak nnti ajak husband g honeymoon utk kali ke 2..dtg la perak..kalo dtg time cuti semester ley la dayang jd tourist guide ..hehe

    ReplyDelete