Tabung

Tuesday, April 13

makan

salam..
hari ini tajuk entry 'makan'..
bukan nak sentuh pasal makanan 
bukan nak sentuh pasal cara pemakanan
tapi kakak nak cerita cara atau gaya makan...
cara atau gaya makan tu kan banyak..
antaranya
~makan menggunakan tangan kanan
~makan menggunakan sudu, garfu, atau pisau.
~makan menggunakan chopstick.
dan sebagainya...

Cara makan seseorang itu juga boleh melambangan kematangan seseorang itu..ini bagi pendapat kakak lah..hari ini kakak nak cerita pasal kakak lah sebab ini kan blog kakak..dan ini bukan lah satu rahsia seperti mana yang en bindi ceritakan di dalam blog beliau..jika ia satu rahsia tidak mungkin lah kakak membongkarnya di blog ini..
-------------------------------------------------

sebenarnya kakak memang mempunyai masalah dalam cara kakak makan..baik makan pakai tangan mahupun makan pakai sudu dan garfu..bukan nak cerita tak pandai nak makan..kalau tak pandai makan takde la kakak hidup kat dunia ni lagi..cuma cara atau gaya makan kakak itu salah..bukan baru sekarang kakak sedar..sejak dari sekolah rendah dulu..boleh dikatakan kakak tak pernah makan menggunakan tangan kalau makan dekat kantin sekolah...kerana mereka akan mentertawakan kakak..sedih2..tapi yang bertambah sedihnya, tabiat itu terbawa-bawa sehingga sekarang..ye kakak tak reti makan menggunakan kaki tangan dengan betul.
----------------------------

bila dah besar kakak ingat tak de lah orang perasan kan..sebab bersama-sama kawan baru..tapi mesti kene punye lah..kawan2 kakak mesti tegur "eh kenape makan macam tu"..oh no malu kowt..tapi tenang..kakak akan cakap macam mana nak makan dengan betul..sebab kakak dah cuba cara makan yang normal..boleh memang boleh tapi akan mengambil masa yang sangat lama..haha bongoks..sekarang ni yang selalu memantau cara  kakak makan kalau guna tangan ialah my PA(personal assistance)..sedang menjamu selera mesti dia akan cakap "tengok tangan"..bila kakak tunjuk tangan kakak pasti akan kotor diseluruh tapak tangan..haha..kalau kotor satu tapak tangan tu failed ..kalau kotor dibahagian hari baru lulus..hey ini bukan pengotor ok..cume xreti nak jadi normal..bangangnye..hehe tapi kakak ade trick tau..kakak akan beli nasi ngn lauk sup je..sebab bile lauk sup dia tak akan nampak kat tapak tangan..yela sup kan warna jernih..kalau lauk sambal tu memang failed la..haha..habis merah satu tangan..
------------------------

habis sudah cerita pasal makan pakai tangan..eceh kalau dulu kat sekolah makan pakai sudu..ingat kan terer la makan pakai sudu..rupa-rupanya failed jugak la..hehe satu hari kakak keluar makan dengan family my PA..
kami makan nasi ayam menggunakan sudu dan garfu..sedang kami makan-------
icai (adik alin yang berusia 13tahun tetapi fizikalnya macam berusia 9tahun)

icai : ini kalau masuk rancangan 'gadis melayu' kompem awal-awal lagi dah terkeluar
kakak : kenapa lah icai ni?

ish2..rupanya icai sedang mengomen cara kakak menggunakan sudu dan garfu..haiyak budak kecik pun boleh nampak..ok memang lah die boleh nampak sebab icai tak buta..erm tapi kami gelakkan sahaja..anggap itu satu cerita lawak..lagipun kakak tak ami hati pun pasal tu..hehe itu lah cara kakak makan..so terima je..memang da cuba ubah tapi jap lagi jadi balik..
------------------------

erm makan pakai chopstick lagi senang ok..kakak lagi suka makan menggunakan chopstick..lebih mudah..walaupun itu tradisi orang cina tapi kakak suka cara itu..tampak lebih comel gitu...hehe tapi kalau makan nasi menggunakan chopstick kakak tak expert sangat..sebab kalau orang cina makan nasi menggunakan chopstick mesti makan dalam mangkuk dan nasi diorang pun agak berketul2..kalau tak silap kakak lah..kalau salah tolong betulkan ok..
------------------------
persoalannya sekarang, adakah dayangredzuan ini matang dalam cara atau gaya makannya??


10 comments:

  1. makang2 cari jalang2...
    (jalan2 cari makan) haha

    ReplyDelete
  2. ko masih belom lulus dalam bab ini..
    haha..

    ReplyDelete
  3. makang molek r...
    malu korang weh..
    hmmm...

    ReplyDelete
  4. cmne nak bwak g function nie...
    huhuhhu...

    ReplyDelete
  5. alin: bile nk lulus ujian ni..

    boloq: mmg la malu tapi kan xboley la..
    haha

    ayied: jgn bwk aku g function..boley bawak aku g makan besar mase tahun baru cina sahaja..sebab aku reti pakai chopstick

    ReplyDelete
  6. then kalo ade function nak ajak sape????
    hehehehehe...

    ReplyDelete
  7. kakak, practice make perfect!

    mok, ajk la sape2 yg bole diajk..

    contohnye ank makcik besah tu..

    hek3..

    ReplyDelete
  8. mok nk menggedik cik alin oi..
    awat duk potong line...
    hahahhaaa...

    0oo..
    mok..
    ep, ko nk tggal mne...
    hahahahha...

    ReplyDelete
  9. mok + ep = kak jah..

    formula baru ni ok

    ReplyDelete