Tabung

Friday, April 30

makanan segera..

salam...
makanan segera atau lebih dikenali sebagai 'fast food'
sebagai seorang pelajar memang tidak lari daripada makanan segera..
yela bila dah sibuk belajar(kalau belajarlah) sampai lupa nak beli makanan..
ada juga pelajar yang saving sampai makan makanan segera sahaja..
ada orang cakap makanan segera ini tidak berapa bagus untuk kesihatan..
tapi kalau sudah terpaksa tu redah je rasanya..
macam2 makanan segera ni..
semuanya siap dengan segeralah..
mee segera, bihun segera, sup segera, dan macam-macam lagi yang segera...
di sini kakak tampalkan entri Asal usul mee segera by Kak Windi.
----------------------------------------
kakak yang hidup sebagai seorang student ni pun tidak lari daripada makanan segera..
tapi yang selalunye sup segera..
mee segera tu jarang..
jarang bermakna kadang-kadang tu makan juga walaupun dilarang..
makan sebab teringin...
--------------------------------------
ini kisah berbulan yang lalu..
masa tu stok sup segera memang tengah banyak..
sup segera akan menjadi santapanku di malam hari..
kalau umi mesej tanya makan apa malam-malam
mesti sup segera..
sedap tu memanglah sedap..
tapi yang tak sedapnye lepas makan kompem masuk angin la perutku..
sebabnya sup tu sup cendawan..
makanan-makanan yang gua alergik..
wakaka..
bukan tak suka makan tapi kalau makan buruk padahnya..
bak kata kenkawan 'isim da keluar'..
erm kakak puntak tau pe maksud isim yang sebenar..
ish2..

mushroom soup cap vono terdapat pelbagai perisa..
terdiri daripada perisa chunky mushroom, mushroom chicken, mushroom original dan mushroom cheese..
keempat-empat perisa ini memang sedap..
cubalah..
ceh promot pula..

saja je nak kongsi ngan korang semua..
dapat tengok gambar kotak mushroom soup ni pun jadi la kan..
tapi sekarang kakak da setop!
setop daripada membeli mushroom soup ni..
ayie(adik saye) lah punca segalanya..
dia gi cerita kat umi mushroom soup ni cap 'ajinomoto'..
kompem banyak 'ajinomoto'..
ceh dulu dialah jugak yang memperkenalkan sup best ni..
adoyai..
tapi betul jugak..
mengambil MSG dalam makanan secara berlebihan adalah satu perkara yang tidak sihat..

ok tak reti nak cerita panjang2 pasal kesihatan ni..
tunggu lah nak mengkaji pasal 'penambah perisa'..
apa kesan2 nya..
insyaAllah..

-the end-

13 comments:

  1. sup segera ni sedap time panas jerr...
    bile da sejuk..uwerkkkkk...=p
    nway de satu nasihat..cikgu akak lerr yg ckp..weee
    kalau makan makanan segera..umur pon segera jawabnyerr..miahahaha sekian=)

    ReplyDelete
  2. hahah ye2..
    segera ke sinun la jawabnye..

    ReplyDelete
  3. makanan segera, umur pun segera? logik jugak.
    sup cendawan ni mmg byk aji. pasal tu sodap.

    ReplyDelete
  4. huhu bnyk ajinomoto sebab mmg dri produk ajinomoto sendiri..

    ReplyDelete
  5. waduuuuuuuuuuuuuh! faveret ku! sumpah!

    ReplyDelete
  6. ye2 fid..
    faveret kite..
    tp jgn diamalkn sangat..

    ReplyDelete
  7. mknn segera xberkhasiat??
    r u sure??

    ReplyDelete
  8. Salam intai2 belog

    ehem...jgn x tau, sekarang ni maggi mee dah semakin berkhasiat. X mcm dulu lagi. Cuma tang aji tu mungkin maintain cam dulu kot.

    ReplyDelete
  9. wah betul ke maggie mee dah semakin berkhasiat...
    berita baik ni

    ReplyDelete
  10. sedapkan..
    nk beli senyap2 lah nnti

    ReplyDelete
  11. anywhere...
    jgn amal mkn mee ni,,,
    xelok jugak dong...

    ReplyDelete
  12. ok ayah chik belanje spaghetti nnti

    ReplyDelete