Tabung

Wednesday, July 28

bersama chef yayang part 5

salam..
wah bulan ni banyak pula entry pasal makanan..
apakah faktor-faktornya??
mungkin sebab rumah sewa ada dapur dan boleh applykan teknik 'try n error'..

menu kali ini telah di renovate kan oleh kakak sendiri..

skon dadar
*pernah dengar skon dadar??ini adalah nama bukunya..nama kampung resepi ini adalah lempeng..atau nama mat sallehnya pancake..got it??

bahan-bahan yang diperlukan :

-tepung
-susu
-planta
-milo
-nestum
-sedikit gula

step 1: amik tepung letak dalam mangkuk..(perkara mudah bukan)


step 2: panaskan sedikit planta dan tuangkan ke atas tepung

step 3: bancuh susu pekat tu dan tuangkan ke atas tepung jugak

step 4: gaulkan sampai sebati
macam ni pun dah boleh masak kat ats kuali on fry pan..tapi kat sini kakak wat kelainan sikit...
 nak menarik lah kononnye..taburkan nestum kat atas skon dadar tersebut..

step 5: letakkan serbuk milo..
depens pada pemakan la kalau die nak manis kan lagi..boley tabur gula sikit..

step 6: sedia untuk dihidangkan
dan lebih sedap lagi kalau dicicah dengan----------->

sambal kicap..dan comfirm--------->

licin lah..
walaupun nampak merepekkan..
tapi rasa dia sape tahu kan...
cuba lah...wakakak
leh wat makan petang2..

ini lah student life...

-the end-

2 comments: