Tabung

Thursday, July 8

jalan-jalan

salam..
entry ni dah lama tertunggak..
nak cerita kakak berjalan menggunakan kereta ke banyak destinasi..

batu pahat - puchong - melaka - johor bahru - batu pahat

-------------------------------------
ini bukan my family vacation..
tapi paksu saya punya vacation lah..
kenapa tetibe kakak terselit ni?
terselit sebab kene jadi driver pada abg ucop..
dia balik cuti ke Malaysia..
kebetulankan kakak ada kat johor..
abg ucop pun ada kat johor..
so kire hantar dia pergi puchong umah kak long Milah..
memandangkan kakak update blog dekat bilik gerakan je..
so, tak dapatlah nk mengarut panjang2..
kite layang gambar2 je lah ye..
kenapa muka kakak macam ni???
kakak tunggu abg ucop dekat perhentian pagoh..
sorang2..
wah agak mati kutu gak lah..
duk situ sejam..
makan mee rebus..
pastu duk melangot tengok tv..
mujur ada tv kt situ..
-------------------------------
nak pergi puchong kene pakai GPS gak ..
sebab masing2 xtau jalan nak pergi rumah kak long milah..
maksu ngan paksu dah sampai dari Terenganu..
kami sampai dalam pukul 3pagi jugak lah..
rasa macam lama tak balik terenganu..
sampai tak sedar kakak dapat sepupu baru..
comel tak dia..
the latest sepupu lah ni..

banyak abg ucop beli barang dari Perancis untuk diagih2kan pada keluarga..
ni salah satu cenderamata..
menara eiffel..
kakak xsempat nak snap pic brg2 yang kakak dapat..
cantik gile tau..
menara eiffel tapi kristal punye lah..
specialnye rase..
wakakaka..
-----------------------------------------
 next destination..
Melaka...
baru berape bulan tinggalkan Malaysia..
Abg ucop dah ingat jalan ek..
kami bermalam di sebuah homestay..
homestay agak jauh dengan bandar sebab hotel berdekatan dah full..
sesi jalan2 di Bandar Melaka..
yang pakai baju putih tu tunang abg ucop..
yang si kecik tu adik abg ucop..

kesian kat kakak kan...
tak ada sape yang nk amik kan gambar kakak..
kene amik sendiri..
dapat muka sipi2 je..
gaya biasa dari kakak..

bakal adik ipar abg ucop dan adiknya..
mereka menaiki menara taming sari..
kenapa kakak dekat berada di luar menara ek???
kakak kurang berminat lah nak naik menda2 yang tinggi2 dan berpusing2 ni...
 tinggikan..
fikir 2 3 kali lah nak naik..
gambar konon seorang penyayang
ni kak long milah n her husband...
ni adik abg ucop..
achik mucit..
-----------------------------------------

Ikan bakar Umbai di Melaka..
agak famous lah..
in merupakan kali pertama kakak pergi Umbai..
sambutan kat situ agak meriah jugak lah..
ikan-ikan segar..

see..ramaikan..
mari cuci mata tengok lauk2yang sedap sehingga menjilat tapak tangan..
 serius sangat sedap..
lepas ni sape2 rase nak belanja kakak makan, kakak suggest g Umbai boley??
hikhik...
hahha ini mangsa keadaan...
tulang ikan depan die maka dia dituduh makan ikan sorang..
wakakak...
gurau-gurau je kak siti..
bos bayar ye..
kami melantak je..
-------------------------------------------
selesai sudah kat Melaka..
esok petangnya masing2 pulang..
kak long milah ngn suami balik puchong...
paksu dan keluarga serta tunangnye pulak balik terengganu
kakak ngan abg ucop balik johor...

kakak hantar abg ucop ke JB..
sampai JB dalam pukul 8 mlm...
ingat nak terus balik batu pahat malam tu..
tp abg di sebab kan dah malam so kakak check in hotel mlm tu...
agak seram la duk hotel sorang2...
terserlah kegemukan hamba..

mlm tu kakak follow abg ucop g tgk movie ngn kawan2 dia dekat jusco tebrau..
kwn2 die tu suma kakak kenal...
cmne ley kenal??
ala panjang sgt cite nye...
asalkan kakak kenal dah lah la ye...
tengok cite Prince of Persia..
overall cerita dia best sangat..
perhatikan brader kat belakang tu..rambut die sgt kontra..
 then lepas tgk movie kitorang lepak dekat Danga Bay..
abg ucop bawak kakak lepak sini sebab kate nye kakak x penah pergi sini..
memang x penah pun..
nothing special lah kat danga bay...
maybe sebab kakak tak bersama rakan2 kakak kowt..
-------------------------------------
sok pagi nya baik ke parit raja..
dah selesai berjalan..
letih sebab tak cukup tido..

-the end-


2 comments:

  1. perghh merata jalan anyway rambut mamat tu memang jahiliah betul hahaha

    ReplyDelete
  2. haha sesungguhnya mamat itu masih dalam zaman jahiliah lagi

    ReplyDelete