Tabung

Thursday, July 8

pertama kali menderma darah

salam..hari ini kakak nak berkongsi satu pengalaman yang takkan kakak lupa kerana rasa macam banyak je halangan untuk kakak dapat pengalaman ini...tarikh keramat 6 Julai 2010..tertunailah hajat seorang insan untuk menderma darah..
-----------------------------------------------------------------
mungkin korang rasa macam biasa saja derma darah ini..tapi bagi kakak ini satu perkara yang akan kakak ingat selamanya..sebab dari umur 15 tahun kakak teringin sangat nak derma darah tau..tapi disebabkan umur masih tidak cukup, kakak gagal untuk menderma darah..takpe..kakak tekad lepas saja cukup umur kakak mesti derma darah..kira itulah hajat kakak..bila dah umur 18tahun kakak masih menanti saat itu..tapi agaknya nasib tak menyebelahi kakak kowt..okey kakak akan ceritakan peristiwa2 yang berlaku sepanjang umur 18tahun sampailah 18 tahun 8 bulan baru dapat derma darah..

-program derma darah di kolej kediaman : tak dapat derma sebab balik sahaja dari kuliah tengok diorang semua dah balik.... =(

-program derma darah di HQ Kuala Lumpur : program yang kakak join itu habis lambat dan terlepas
 juga join sesi menderma.... =(

-program derma darah di Batu Pahat Mall : tak dapat derma sebab sedang sakit perempuan dan tidak
 memenuhi kriteria.... =(

-program derma darah di Batu Pahat Mall : tak dapat derma sebab masa tu jadi MC untuk kejohanan 
Taekwando Johor dan program derma darah tu habis pukul3 petang..Job kakak habis pukul 5 petang... =(


banyak peluang untuk menderma darah..tapi banyak juga halangannya..Mujur dalam Minggu Haluan Siswa (MHS) 10/11 ada buat program derma darah..wah2 hati kakak dah blink blink kegembiraan..malam sebelum kejadian tu kakak rasa seronok sangat..tak tahu macam mana nak menggambarkan keseronokan itu..padahal esok pagi kakak kena settelkan tugas untuk pendaftaran kursus bagi pelajar baru FKMP(mekanikal pembuatan punye fakulti)...dalam hati berkata "tak mungkin terlepas kali ini sebab petang pun ada sampai pukul 4.30 kalau ikut dalam jadual"..

esok paginya, rasa semangat je bangun pagi..tapi kena selesaikan tugasan dahulu..
unit kebajikan + unit teknikal
cikgu eddy - ehsan - kakak - enot - adik g.jok

kerja selesai pukul 1.30..so, baliklah bilik gerakan dan solat zohor dulu..kononnya pukul 2.00 baru nak pergi derma..tapi ade dengar desas desus cakap tak boleh derma dah sebab dah penuh..no no no kakak tak percaya..kakak nak pergi tengok juga kat dewan...tapi apakan daya ia benar2 sudah tidak mengambil orang untuk menderma..hati luluh tak tergambar..sedih gila dok..rasa nak meleleh tapi tahan lagi..lepas tu pergi lah pujuk nurse yang jaga kaunter untuk check darah..dia cakap nk check darah boleh tapi sorang je yang bole..so, akak2 n abg2 mengalah pada si adik(yakni kakak)..kakak ingat lepas check darah bolehlah derma darah..sebab gaya nurse tu cakap macam ni "ok2 saya boleh buat kat sorang je lagi"..ingat kan sorang lagi boleh derma darah..lepas dapat check darah..kakak darah A..then check tekanan darah semua ok...ok lepas tu baru sedar tak boleh dah derma darah..huwaaaa kenapa tak bolehhh!!!!!!....
ada perasaan kecewa disitu..sebab kakak dah berkobar-kobar..tapi bukan menangis teresak pun..air mata tekeluar sikit je sebab kecewa..kakak akan menangis kalau kecewa..ini bukan senjata saya....

tapi lepas tu kan...kakak rasa terharu sangat dekat geng2 teknikal yang ada kat situ...give support to me..thousand thanks to adik g-jok(adik tapi umur atas kakak ok) dan enot sebab pergi pujuk nurse tu untuk kakak..wah serius sangat terharu..mereka berjaya memujuk nurse tersebut..yeeehaaaa..

gila seronok dapat isi borang..abang yang kaunter tu cakap "wah seronok ye dapat derma darah sampai nangis"..hahahahha sile gelak...kakak pun bidas balik "bape kali dah saya kecewa encik.."..lepas isi borang, kakak check tekanan darah sekali lagi..nak dijadikan cerita lagi..kali kedua check tekanan darah kakak rendah..how come???tadi okey je...xderk2...encik tolong check lagi sekali...kali keenam baru okey..memang dugaan lah...nangis lagi kang baru tau..
ini lah enot saya...
im the last person yang derma darah..orang yang ke-198..

dah sampai turn...rasa macam takut lah pulak..maaf muka takut kakak huduh...miahahha...

nurse : sebentar lagi saya inject bius sikit ye..
kakak : sakit tak?
nurse : tak pun..macam kene gigit semut je..

still boleh tersenyum lagi
kakak tak boleh tengok jarum sebenarnya..ingat lagi masa 'suntikan imunisasi campak' masa form bape ntah..masa tu kakak tengok jarum tu cucuk kt lengan..tak sakit pun tapi nangis..wakakakak...bangang terasa..waktu injection darjah satu tak nangis pun...dah besar tetibe nak jadi ciwek...

yang ini lagi tak sanggup untuk di lihat...jarum dia sangat besar..
ok perhatikan beg itu masih kosong..
darah mula memenuhi ruangan beg itu..
tak perlu pergi ke mcd untuk minum..kerana di sini pun boleh minum air glucose dalam cawan mcd...
dah nak penuh dah tu..tak lama pun..bape minit je...cepat gile rasa..sebab kakak orang yang terakhir tapi ada siap dulu berbanding 2 penderma sebelum kakak..
brother kat sebelah ni malu ye..(kakak assume dia brother walaupun dia junior kakak)...

abang teknikal kite sorang ni pun kira nasib macam kakak gak..bape kali try untuk menderma..kali ni baru lepas untuk menderma..beliau pemilik darah jenis AB..

pengalaman menderma..masa derma tu tak rasa apa..tapi bila die dah abis menderma baru terasa sakit..rasa macam nak muntah...

ok dah selesai menderma..tapi agak rasa tingtong sikitlah...
lepas tu tetibe je rasa macam mengantuk gila baban tau..
dengan rasa nak muntah..
kakak pun cakap lah kat enot..
"wei aku nak muntah sangat ni.."
lepas tu semua dah mengelabah..
gambar ni dah sedar
akhirnya kakak tumbang..
sengal..
ok sekarang baru lega...diorang sibuk mengemas dewan..tapi kakak duk diam ..
tak larat...

p/s : nak derma lagi ke x??
-the end-

11 comments:

  1. wuaa walau saya lelaki takut ooo nak derma darah ahahaha

    ReplyDelete
  2. haha..naz u ni lawak r...
    sebenarnye kakak pun takut jugak..tapi sebab nk tunai kan hajat..

    ReplyDelete
  3. kite pun sama mcm dayang..
    ade peluang nak derma darah tp time tu period or nak period..huhu

    ReplyDelete
  4. haha..nk rase sgt kan..sampai tumbang ek..
    ape2 pn, tahniah k..
    lpas ni nk derma same2 taw..ahak

    ReplyDelete
  5. cik mus...
    xpe insyaAllah pas ni ade peluang untuk kmu menderma

    ReplyDelete
  6. cik alin..ye2 kite derma same2..saye dah ade buku die..yahiooo

    ReplyDelete
  7. tak pernah derma darah sbb tak cukup darah...

    ReplyDelete
  8. ngerinya tgk darah...x penah plak nak derma darah coz takut dgn jarum injektion tu..huhuhu

    ReplyDelete
  9. miyoko..nnti kalau darah dah cukup derma k..

    ReplyDelete
  10. qellissa..nk tips x??derma darah tutup mate lah..hihi

    ReplyDelete
  11. haha..byk tol dugaan derma drh.

    eddy,ehsan,g-jok,syauqi, mamu..semua membe aku tu.haha..

    ReplyDelete