Tabung

Tuesday, August 31

biadap

dua hari berturut-turut..
lepas ni apa lagi..
ada lagi ke?..
xpuas lagi ke?..
seronok ke??..
seronok mungkin bagi aku jadi biadap sebegitu..
jangan biarkan kebiadapan membelenggu diri...
kelak makan diri..
sejarah hidup memang seorang yang biadap..
ada sapa kesah???
ada ruang aku berubah..
aku berubah..
tapi keadaan selalu tak terjangka..
mangsa keadaan..
keadaan terdesak..
mendesak..
dilihat seperti ayu..
sekali bermadah biadap..
itulah aku...
suka ke tgk aku jadi biadap...
biadap tidak beradab..
--------------
biadap
biada
biad
bia
bi
b
bi
bia
biad
biada
biadap
--------------
untuk sipolan..just wanna say sorry..
tak terasakah diri di ayam2 kan??...
ayam kampung...
ayam bandar...
aku cukup terasa seperti di itik2 kn...
itik serati...
seolah2 menunjukkan satu sikap yang tak baik..
bukan seolah2 dah..
memang dah tunjuk..
-------------
ku ulangi...
mana mahumu..kesopananku mahupun kebiadapanku???
-------------
mencari ruang kembali..



Friday, August 27

hari yang teruk...

is equal to the worst day..
salam..
ergghhh keluhan diawal entry menunjukkan mood telah dispoilkan..hari ini memerlukan kesabaran yang tinggi..

kejadian di studio lukisan..
   subjek favorite pada masa sahulu kini menjadi unfavorite(ade ke word ni?)...sebab ape?kenape?..menda bukan susah pun..dah belajar masa form 4 and 5..benda sama yang diajar..tapi yang tak sama adalah pengajar..bukan nak memperlekehkan sipengajar..nanti dianggap biadap...tapi bila dah jadi macam ni baru rasa bersyukur dgn pengajar masa kat sekolah teknik...even die garang mcm singa tapi die terbaik oke...
   First thing yg telah menspoilkan mood adalah kertas terkoyak..my pengajar ni sgt cerewet thap maxxxx la...ni tak betul potong markah..tu tak betul potong markah..kertas kotor pun potong markah..apatah lagi kalau koyak..kompem2lah potong markah..tangan kami bukan komputer atau robot mahupun software autocad nak buat lukisan sesempurna habis...en nk potong markah assignment saye tu potong lah en..tak daya dah nk lukis kat kertas baru..yela walau apapun tetap jugak kakak yang salah..buat kerja tak cermat..

   lukisan tak rumit tapi disebabkan dimension yang diberi agak x complete membuatkan student mengeluh...me? ofcos 1 of them..mamat sebelah kakak pun said 'adoiyai'...sudah lah keadaan studio sgt terrible la..before kami masuk lagi memang dah bersepah...tempat sempit..semak mata memandang..apa kes???

   encik lukisan kenapa minggu lepas wak ckp mcm ni..tp minggu ni ckp mcm lain...minggu depan nak ckp mcm mane lagi..pening la..kejap kate ini kejap kate itu..sumpah aku pening...kakak kalau masuk kelas LK memang je rasa nak balik cepat..sebab kakak rasa lagi lama duk dalam kelas tu lagi bnyak benda yang jadi tak puas hati..

buat lukisan kejuruteraan kali ini memang mengerutkan wajah2 ayu..bengang dan bengang..dah r cukup yang ini...
proses penuan
kawan cakap lukisan die bersih macam perempuan...erm habis tu saya lelaki ke????(sebab lukisan tak bersih)
semangat sampai xnk duduk dah..hang ni la adly
en ini dah abis baiklah sy buat..
bekas budak blaja bio buat LK
tangan jaja leh ralas mcm komputer
bekas pelajar jurusan agama buat LK


kejadian di simpang...
   hujan turun sgt lebat..rasa nak nyanyi "hujan yang turun bagaikan mutiara"..kan bagus kalau "mutiara yang turun bagaikan hujan"..oke cukup kelaut..disebabkan hujan kami kenelah tumpangkan sorang classmate untuk die pulang ke Tun Fatimah..elok sampai kat simpang 3 kereta yang dipandu Jaja belok ke kiri..pada masa yang sama sebuah bas dari simpang yang kitowng belok tu pun nak belok kekiri..paham x???kalau x paham buat2 paham...bas tu laju sgt..dan dengan slumber je die belok..sangat nyaris nak langgar kereta yang kami naiki..jaja sempat elak bas..n member kat sebelah driver ckp "jaja jgn langgar signboard"...mak ai..sikit lagi nak langgar..erm yela..semuanya nyaris...bas nak langgar kereta-nyaris....kereta nak langgar signboard-nyaris..kami sakit jantung pun nyaris..
 

"hei bas..tak sekolah ke ape???eh bukan bas..tapi pemandu bas...lesen ade tak??simpang tu sepatutnye ko kene berhenti..ni tak..men redah je...abah lah.."...serius kakak hangin dengan pemandu bas tu...dah lah kat simpang tu banyak kali ade kereta eksiden dengan bas...ape cite ni wei...dah tau lu nak amik side lebih lu tunggu lah jln clear...kalau eksiden memang lu salah...lu kene benti kat simpang tu dulu..haish..sengal..wtf wth..ok enough...
-the end-

Saturday, August 21

siapa nak kad raya???

salam  ramadhan al-mubarak...
   khas untuk follower2 blog Duan'z daughter ini...atau yang mengenali Dayang Redzuan @ kakak ..memandangkan ini merupakan bulan ramadhan serta syawal yang pertama untuk blog yang tak seberapa ini, maka kakak terasa macam nak bagi kad raya untuk korang..nak tak??...

bolehlah kakak berjinak-jinak dengan pejabat pos...hehehe kakak rase pernah pos kad hari raya sekali je kowt..untuk sahabat baik kakak-nurul fairuz..yang lain-lain by hand je pun...hehehe..
pinjam kad raya dari pakcik google jap..

siapa-siapa yang nak kad raya dari kakak silalah beri nama serta alamat yang lengkap...
itu sahaja syarat-syarat yang harus dipenuhi..tak susahkan kawan-kawan..had umur pun tak ada..semua layak...chewah...

dan , siapa-siapa yang nak hantar kad raya untuk kakak bolehlah hantarkan ke alamat ini :-

Dayang Nurazreen Bt Redzuan
396, Manjung Point Seksyen 1,
32040 Sri Manjung,
Perak Darul Ridzuan..
ada ke orang nk bagi..hahhaha..perasan lebih..tapi tak salah untuk mencubakan...teringin jugak nak dapat kad raya jauh2...

p/s : kalau cepat dapat alamat korang..cepat lagi lah proses penghantaran kad raya tersebut...so, apa tunggu lagi....
akhir kata..
selamat menjalani ibadah puasa dan selamat memanfaatkan bulan ramadhan yang mulia ini..

-the end-

Wednesday, August 18

kecuaian tahap kritikal..

salam semua..
maaf entry kurang menarik tanpa kehadiran gambar-gambar..
tidak sesuai nak letak gambar-gambar kot..
mood entry bengang+sedih dengan diri sendiri...
-----------------------------------------

dayang = cuai
cuai = cicir
cicir = dayang

dah memang jodoh kakak kot dengan kecuaian tahap kritikal ini..bagai pinang dibelah-belah..owh my IC..
tak ada kau susah..ada kau pun susah..ah sedap-sedap je nak salah kan IC...kakak yang bersalah bukan IC tu..
Kamu yang cuai!!!..boleh kah ini dianggap satu ujian di bulan Ramadhan..?????

     Ini merupakan kali kedua kakak kehilangan IC akibat tercicir..I repeat 'TERCICIR'...kali pertama hilang masa tingkatan 4..hilang IC buat baru kena denda RM100 untuk kali pertama..melayang RM100..yang buat kakak tak puas hatinya, masa buat tu tak tau pulak boleh dapat harga student..bengang-bengang..tapikan kenapa la akak yang kerja kt pejabat pendaftaran tu tak boleh berfikir...tolonglah kak berfikir sikit..kalau dah umur masa tu 16tahun confirm2 lah saya ni masih belajar..berat sangat mulut tu nak tanya ke??bukan susah.."adik ni sekolah lagi ke?kalau sekolah boleh dapat harga separuh dari tu..."..terima kasih banyak..kakak dah buat IC baru tahu ada harga student...erghhh nasiblah benda dah lepas...sabar2..yela balik-balik kakak sendirilah yang salah..kerana kakak cuai...

    IC kakak hilang lagi....huh makin tua makin cuai..apa yang diingat ntah lah..dah la short term memory..penat cari IC..seminggu cari IC..tak jugak jumpe...nekad dah ni nak g buat report..tapi try dulu buat report dekat polis kampus je..sebab firasat kakak sangat kuat mengatakan IC kakak tercicir kat area kampus..pegi  kat polis kampus tapi die suruh trus wat report dekat balai polis...ini lagi satu hal..kakak tak penah masuk balai polis..first time pegi balai polis..dah settle buat laporan, ingat nak hold dulu dalam seminggu baru nak buat IC baru..yela manelah tahu KOT2 jumpe IC tu..tapi atas nasihat polis tu kene buat cepat..nanti ada ape2 hal susah...yela2 pegi buat IC aka stanby untuk melayang duit lagi...

    18 Ogos 2010...dengan berbekalkan salinan repot polis dan salinan kad matrik(dengan penuh harapan untuk dapatkan harga student) kakak pergi la pejabat pendaftaran kat batu pahat...sampai-sampai je kat kaunter ambil nombor...

akak tu : ye dik nak buat urusan apa??
me       : saya nak buat IC baru sebab hilang...
akak tu : ada bawak surat dari sekolah tak??
me       :(dalam hati: Apakah?..) tak..saya ada bawak repot polis dan....
akak tu : surat dari sekolah???
me       : salinan kad matrik...(bagus jugak akak ni tnye camni kan..tak macam yang first tu..sekurang2nye die              tahu aku student)
akak tu : oh student UTHM..ok amik borang ni isi dan tekan butang A tu ye..
me      : terima kasih..


   Huh kalau takde harga student melayang RM210..nasib agak baik kali ini..baik pun tak baik  mana la kan..melayang jugak RM110..dugaan2..sabar jelah kakak...nak kene mention lagi ke??memang salah kakak pun..cuai sangat....ape2 pun IC dah setel di buat...Lega..

  Tapi cerita tak abis kat sini je..nak di jadikan cerita lebih menarik dan sakit hati lagi..malam tu yakni baru tadi lah..adalah seorang kawan kakak ni call..

beliau : salam hello dayang..
me : wslm..npe?
beliau : wei meh jumpe aku amik IC kau ni..
 *pergh tak macam bengang plak kan..bukan bengang kat kawan saya..bengang dengan IC yang baru nak muncul..
me : Ya Allah aku baru je buat IC siang tadi..aduhai..


   So camne???best x cerita ni...best kan..best dalam kurungan..hal ini membuatkan kakak benar2 mengenal erti kesabaran dengan kecuaian diri sendiri..sedihnya...lepas ni rasa macam nak je sangkut IC tu kat leher...supaya jangan hilang..atau korang ada suggestion lain untuk kakak...silalah usulkan..bantu lah manusia cuai ini...erm lepas ni ape lagi yang nak tercicir...esok kalau dah kawin, anak2 pun leh tercicir kowt..harap jauh2 kan lah
* sebelum ni pun penah hilang kad bank..bijak kan..tapi nasib baik jumpe..terCICIR dalam kereta..erghhh...

JAWATAN KOSONG : sape2 yang berminat untuk bekrja dengan kakak??keje mudah je..jaga dokumen penting saya..nk??

  Akhir kata, kakak pening kepala...nak bebal pun takde guna dah...semua2 dah berlaku..itulah dugaan kakak..alhamdulillah..thanks sahabat yang menjumpai IC kakak..

-the end-

Saturday, August 14

bersama chef yayang part-6

salam semua blogger kesayangan hamba..
salam ramadhan al-mubarak
semoga di bulan yang mulia ini kita limpahkan dengan rahmat serta rezeki...
amin..
--------------------------------
bulan-bulan puasa ni selera makan mesti tinggi kan...
macam-macam nak makan..
lagi2 kalau pergi ke bazar ramadhan..
semua nak dibeli...
semua nampak sedap..
tapi sedarlah itu semua nafsu mata semata-mata..
nanti masa berbuka tak termakan pun kadang-kadang...
owh cukup lah membebel..
hari ini kita nak tunjuk satu cara masak cincai bontai..
hehe
-----------------------------
'Daging black pepper' atau nama lainnya 'meat lada hitam'

bahan-bahan yang diperlukan: 

1.bawang besar
2.cili besar
3.sos tiram
4. lada hitam
5.tepung jagung
6.kicap
7.daging hiris

step 1: rebus hirisan daging bagi empuk..then goreng daging tersebut dalam tempoh yang kejap je..jangan garing sangat..

step 2: tumiskan hirisan bawang besar sehingga kekuningan..

step 3: kemudian masukkan campuran lada hitam yang telah di tumbuk halus dengan sos tiram...

step 4: masukkan hirisan daging..gaul sampai sebati dengan campuran lada hitam dan sos tiram tersebut

step 5: masukkan secawan air (kuantiti air depend kalau korang nk berkuah)..dan kicap dan garam secukup rasa...tunggu sehingga mendidih..

step 6: masukkan sedikit tepung jagung untuk memekatkan lagi kuah tersebut..kemudian masukan hirisan cili....

step 7: rasa macam dah masak hidangkanlah..hihihi..

sentuhan terakhir : hias ikut kreativiti anda..
*fakta------dirumah sewa al-jannah ada 5 phirana...hikhik..bagi je makan apa mesti habis..baguskan...heheh..

-the end-


Wednesday, August 11

awal ramadhan..

salam untuk semua warga blogger...
entry ini dikarang sebelum ramadhan lagi...
tapi insyaAllah akan di auto publish kan pada 1 ramadhan ataupun awal ramadhan..
---------------------
persoalannya kini...kenapa kakak nak buat entry pasal ramadhan..
oke, mungkin ini ada kaitan dengan syawal..
kalau kita tanya pada budak-budak yang masih kecil..
mana lebih seronok, ramadhan ke syawal???
89% akan menjawab bulan syawal..
dan masih ada peratusan untuk mereka yang menjawab bulan ramadhan...
mungkin kita tahu faktor-faktor kenapa kanak-kanak menggemarkan bulan syawal..
tentu sekali anda kan fikirkan duit raya..
yes tepat sekali...
itulah yang difikirkan oleh kanak-kanak...
membuatkan mereka bersemangat untuk menyabut kedatangan syawal..
segelintir kanak-kanak yang menyukai bulan ramadhan kerana mereka di'offer'kan ganjaran untuk berpuasa..
betul ke?
ada betulnya...
mungkin itu salah satu cara yang terbaik untuk mengajar budak yang masih kecil untuk berpuasa...
itu kreativiti ibu bapa..terpulanglah...
-----------------------
ramadhan kali ini bagi kakak..????
agak berbeza dengan ramadhan yang lepas-lepas..
rasa lebih bersemangat dan tak sabar-sabar..
alhamdulillah..
dapat jugak kakak menemui ramadhan kali ini...
dan berharap akan dapat bertemu ramadhan yang seterus-terusnya...
insyaAllah...
------------------------
syawal kali ini bagi kakak???
syawal merupakan hari kemenangan setelah kita berjuang di bulan ramadhan...
tapi kenapa hati rasa macam tak gembira untuk menerima syawal akan datang ini..
kenapa tiada keseronokan di bulan syawal yang kakak rasakan macam waktu kecil dulu?
benda ni sebelum datang ramadhan lagi dah bermain di minda...
mana taknya...
orang lain sibuk membeli dan menempah baju raya...
kakak sikit pun tiada perasaan nak beli baju raya..
umi offer beli baju raya
nenek offer beli baju raya..
dah masuk banyak kedai..
tapi jawapan yang kakak berikan adalah
geleng kepala...
mana jiwa kakak pergi???
kakak nak raya macam lain jugak..
tapi keseronakan nak beraya itu hilang..
risau dengan kelakuaan sendiri..
apa yang tidak kena pada diri sendiri..
harap-harap tak ada benda yang akan terjadi...
----------------------------------
apa-apa pun kakak mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada semua kenalan yang mengenali dayang redzuan...

-the end-

Sunday, August 1

kenangan ramadhan..part 1

salam...
kakak sahaja wujudkan entry 'kenangan ramadhan' sebab nak berkongsi kenangan manis or pahit yang pernah kakak alami...kenangan yang tak pernah lapok dalam ingatan..biarlah kakak sematkan dlam open diary ni pula..
----------------------------
tajuk cerita : nyaris tidak beraya...
pada tahun bila kakak dah tak ingat..tapi masa tu turn balik raya dekat terengganu a.k.a kampung belah ayah..kami sekeluarga balik ke kampung sehari sebelum raya...dulu kakak 'kureng' sikit kalau kene balik terengganu..bukan sebab apa..tak suka dengan perjalanan yang agak jauh..8 jam dalam kereta yang akan dipenuhi dengan aktiviti tidur..alergik yang dialami oleh keluarga adalah mabuk ketika jalan jauh..huh perit rasanya..
   Nak dijadikan cerita, kami pulang menaiki kereta avanza...biasanya ayah akan drive...tapi hari tu ayah ngantuk...then umi as a second driver...masa tu kakak sekolah lagi..so tak ada lesen memandu..kakak ingat lagi, masa tu ayie tak ikut balik terenganu..sebab dia lagi alergik balik terenganu..so dia beraya kat selangor je..balik pada cerita pemanduan..umi mengantikan ayah..sebenarnya umi pun mengantuk..but she try to gagahkan diri...lepas tu mungkin umi dah ngantuk sangat kot..ayah pun cakap lah..'oke kite berhenti kat tepi dulu lah..tido kejap'..seingat kakak kitowang tak ikut highway masa tu..tapi jalan tu menghala ke Gerik..jalan besar tapi tak ada divider di tepi jalan mahu pun ditengah jalan..
   Umi pun menghala ke kiri jalan untuk berhenti di rezab..tapi sesungguhnya malang itu tak dapat di bau...sesaat sahaja umi terlelap..kereta kami terus menuju ke dalam semak yang seperti jurang.. Ya Allah mujurlah bukan jurang yang dalam..umi terkejut dan cuba untuk menekan brek..malang lagi sekali umi tertekan minyak..kami tersasar agak jauh...Allah saja yang tahu perasaan kami..alhamdulillah semua selamat..ingat lagi masa tu muka ijoy dengan baby terkejut..kakak menangis..ye itulah hobi saya..tak tahu nak gambarkan ketakutan masa tu..macam-macam yang bermain di fikiran..mujurlah tak ada pokok-pokok besar..cuma semak samun je ...di sebalik semak samun tu pula ada longkang..mujur juga tak tersasar sampai ke dalam longkang..dan sangat mujur kami terbabas di sebelah kiri..bayangkan kalau kereta terbabas di sebelah kanan jalan...masih ada ke kakak dalam dunia ni?????
    Ini merupakan kali pertama kakak terlibat dalam kemalangan..nasib baik kereta berkeadaan baik..cuma no plat depan je patah..nak naikkan kereta ke atas jalan pun satu hal..mujurlah orang kampung kat situ datang tolong..tarik pakai kereta hilux orang kampung..terima kasih orang kampung.. .lepas pada tu ayah drive....umi trauma..nak dekat setahun jugak la umi trauma nak drive..kesian..ayah cakap mujur kita naik avanza...kalau naik kereta kancil mungkin dah terbalik 360dgree..yela bayangkan kereta kancil tu kan kecil dan ringan..
    Alhamdullilah kami selamat tiba di kampung...kenangan pahit yang dilalui oleh seisi keluarga kecuali ayie, sangat tak dapat dilupakan...mujurkan ayie..kalau tak, tinggal kau sorang je dalam dunia ni..kesian kau...akhir kata...pandu lah dengan cermat..ingatlah orang tersayang

*tempat kejadian : Kenering..(kakak lupa nama tempat ni sebenarnya..tapi thanks to daud sebab ingatkan)

                              akhir kata...pandu lah dengan cermat..ingatlah orang tersayang


-the end-