Tabung

Wednesday, August 18

kecuaian tahap kritikal..

salam semua..
maaf entry kurang menarik tanpa kehadiran gambar-gambar..
tidak sesuai nak letak gambar-gambar kot..
mood entry bengang+sedih dengan diri sendiri...
-----------------------------------------

dayang = cuai
cuai = cicir
cicir = dayang

dah memang jodoh kakak kot dengan kecuaian tahap kritikal ini..bagai pinang dibelah-belah..owh my IC..
tak ada kau susah..ada kau pun susah..ah sedap-sedap je nak salah kan IC...kakak yang bersalah bukan IC tu..
Kamu yang cuai!!!..boleh kah ini dianggap satu ujian di bulan Ramadhan..?????

     Ini merupakan kali kedua kakak kehilangan IC akibat tercicir..I repeat 'TERCICIR'...kali pertama hilang masa tingkatan 4..hilang IC buat baru kena denda RM100 untuk kali pertama..melayang RM100..yang buat kakak tak puas hatinya, masa buat tu tak tau pulak boleh dapat harga student..bengang-bengang..tapikan kenapa la akak yang kerja kt pejabat pendaftaran tu tak boleh berfikir...tolonglah kak berfikir sikit..kalau dah umur masa tu 16tahun confirm2 lah saya ni masih belajar..berat sangat mulut tu nak tanya ke??bukan susah.."adik ni sekolah lagi ke?kalau sekolah boleh dapat harga separuh dari tu..."..terima kasih banyak..kakak dah buat IC baru tahu ada harga student...erghhh nasiblah benda dah lepas...sabar2..yela balik-balik kakak sendirilah yang salah..kerana kakak cuai...

    IC kakak hilang lagi....huh makin tua makin cuai..apa yang diingat ntah lah..dah la short term memory..penat cari IC..seminggu cari IC..tak jugak jumpe...nekad dah ni nak g buat report..tapi try dulu buat report dekat polis kampus je..sebab firasat kakak sangat kuat mengatakan IC kakak tercicir kat area kampus..pegi  kat polis kampus tapi die suruh trus wat report dekat balai polis...ini lagi satu hal..kakak tak penah masuk balai polis..first time pegi balai polis..dah settle buat laporan, ingat nak hold dulu dalam seminggu baru nak buat IC baru..yela manelah tahu KOT2 jumpe IC tu..tapi atas nasihat polis tu kene buat cepat..nanti ada ape2 hal susah...yela2 pegi buat IC aka stanby untuk melayang duit lagi...

    18 Ogos 2010...dengan berbekalkan salinan repot polis dan salinan kad matrik(dengan penuh harapan untuk dapatkan harga student) kakak pergi la pejabat pendaftaran kat batu pahat...sampai-sampai je kat kaunter ambil nombor...

akak tu : ye dik nak buat urusan apa??
me       : saya nak buat IC baru sebab hilang...
akak tu : ada bawak surat dari sekolah tak??
me       :(dalam hati: Apakah?..) tak..saya ada bawak repot polis dan....
akak tu : surat dari sekolah???
me       : salinan kad matrik...(bagus jugak akak ni tnye camni kan..tak macam yang first tu..sekurang2nye die              tahu aku student)
akak tu : oh student UTHM..ok amik borang ni isi dan tekan butang A tu ye..
me      : terima kasih..


   Huh kalau takde harga student melayang RM210..nasib agak baik kali ini..baik pun tak baik  mana la kan..melayang jugak RM110..dugaan2..sabar jelah kakak...nak kene mention lagi ke??memang salah kakak pun..cuai sangat....ape2 pun IC dah setel di buat...Lega..

  Tapi cerita tak abis kat sini je..nak di jadikan cerita lebih menarik dan sakit hati lagi..malam tu yakni baru tadi lah..adalah seorang kawan kakak ni call..

beliau : salam hello dayang..
me : wslm..npe?
beliau : wei meh jumpe aku amik IC kau ni..
 *pergh tak macam bengang plak kan..bukan bengang kat kawan saya..bengang dengan IC yang baru nak muncul..
me : Ya Allah aku baru je buat IC siang tadi..aduhai..


   So camne???best x cerita ni...best kan..best dalam kurungan..hal ini membuatkan kakak benar2 mengenal erti kesabaran dengan kecuaian diri sendiri..sedihnya...lepas ni rasa macam nak je sangkut IC tu kat leher...supaya jangan hilang..atau korang ada suggestion lain untuk kakak...silalah usulkan..bantu lah manusia cuai ini...erm lepas ni ape lagi yang nak tercicir...esok kalau dah kawin, anak2 pun leh tercicir kowt..harap jauh2 kan lah
* sebelum ni pun penah hilang kad bank..bijak kan..tapi nasib baik jumpe..terCICIR dalam kereta..erghhh...

JAWATAN KOSONG : sape2 yang berminat untuk bekrja dengan kakak??keje mudah je..jaga dokumen penting saya..nk??

  Akhir kata, kakak pening kepala...nak bebal pun takde guna dah...semua2 dah berlaku..itulah dugaan kakak..alhamdulillah..thanks sahabat yang menjumpai IC kakak..

-the end-

11 comments:

  1. aduhai, xtaulah siapa yg patut disalahkan.
    ic - menghilangkan diri
    membe - x contact lebih awal
    dayang - lupa

    ini takdir, redha...huhu

    ReplyDelete
  2. mus...xley jugak nak slah kn member..die pun bru jumpe..yang tetap salah dayang la..huhu

    ReplyDelete
  3. Dayang kena cari PA/Manager sorang ni...hehe

    ReplyDelete
  4. hehe dah macam artis kene cri PA/manager..
    nnti lah nk wat interview...abg eq nak x??heheh

    ReplyDelete