Tabung

Tuesday, December 20

yeay yeay

"Sungguh aku tak bisa, sampai kapan pun tak bisa"
(nyanyi versi melalak yang nak lepaskan segala tensi di benak)

belog oh belog...kakak datang ni...
lama tak datang.. ingat dah hilang
:(
ha kenapa kakak??
stress
bila stress baru cari aku kan...tapi buat apa cari aku...cari Allah s.w.t...aku bukan boleh bantu kakak..
tapi kakak nak luahkan




baru aku sedar. aku tak mampu. berdiri aku ini perempuan. sekeras mana perempuan, ia perlu sandaran. dan seperti aku yang tersandar dek kerna beban. beban yang ditampung dan ditanggung sendiri. dibahu sendiri. aku pernah tekad. berat mana awan jangan sampai hujan, tapi aku insan bukan tuhan. mustahil mengubah yang hakiki. untuk aku jadi setabah sumayyah binti khayyah jauh berbatu. kerana simbol ketabahan hati kian kabur. cuma maafkan aku tanpa lagu Malique ft Jamal Abdillah. sudah habis lembut aku petik bait-bait ayat. sudah habis manis aku tersenyum. tapi akhirnya aku senyum kelat. dan ajari aku yang kurang ajar. pimpin aku di jambatan yang satu. jangan lepaskan tanganmu. kerna itu punca rezeki mu. melepaskan ibarat mengendahkan. aku tau tak semua aku betul tapi perbetulkan. ku mohon. aku perlukan tangan yang bersatu dengan hati. supaya aku tak mati. sampai kapan pun tak bisa sebab beli besi pun masih terkial.

aku mencari kekuatan lagi. ):)

Wednesday, November 16

cemburu yang sayang

what mean by 'dia datang'??
Ya Allah Ya Rab..
jauhkan pemikiran negatif

jarang untuk cemburu
cemburu hanya buang masa
tapi rupanya aku cemburu
baru kau rasa

huahuahuahuahua
*cemburu itu bukan marah

Tuesday, November 15

berdiri diantara dua

tidak lagi di kanan
tidak lagi di kiri
ini keputusan
jangan dimungkiri


Saturday, November 5

applause

dia hebat
buat aku tunduk

Wednesday, October 19

throw the tear

jangan menangis lagi...
biar orang tafsir diri kita macam mana sekali pun
jangan menangis lagi...
biar orang cakap lain dari apa yang kita buat
jangan menangis lagi...
biar orang hina kita
jangan menangis lagi...

dear kakak..
jangan menangis lagi selain menangis dihadapan saya..senyumlah dengan semua orang..dan bahagiakan semua orang..sebab airmata kita tak membahagiakan manusia...

 ikhlas dari,        
penaku menari di sini.

Monday, October 17

akal budak

assalammualaikum..

adik bongsu (baby) kakak tak lah sebudak mana...tapi darjah satu kira budaklah kan...hari ini seharian kakak bersama adik-adik...seronok bile adik-adik cuba hendak bersembang dengan kakaknya..saya sememangnya seorang kakak yang garang..kalau dulu nak suruh ijoy(adik no3) masuk rumah, cekak je pinggang...lintang pukang masuk rumah...kalau ayie(adik no2) buat salah..memang kena belasah...mungkin dia keliru sama ada dia ada seorang abang atau kakak...huh...darah muda tengah panas..haha tapi sekarang muda lagi...tapi muda yang semakin berakal...

petang tadi masa hantar ayie balik asrama...kakak dah macam kaunselar pulak...dari mula perjalanan sampai lah kat sekolah dia...kakak membebel dekat dia...sebab dia taknak ambil SPM...adoi..payah..ingat kakak sorang je yang taknak belajar...dia nak apply SKM...terpulang lah dik...pilihan ditangan anda sendiri...usahakan apa yang kita pilih...

masa perjalanan balik kerumah...tiba-tiba baby bertanyakan soalan kepada kakak...
ihsan dari google

baby : kakak tau tak diorang buat minyak wangi dari apa??
saya : tak tahu...macam mana dia buat??(saja nak dengar jawapan apa yang akan dia beri)
baby : diorang buat pakai bunga..yela bila dia kumpul bunga banyak-banyak lepas tu picit kan keluar air...bunga kan wangi...lepas tu dia buat lah minyak wangi...
saya : (nak tergelak tapi tahan)..ok habis tu kakak punya colongne ni buat pakai bunga apa??
sambil menunjukkan johnson baby cologne kat dalam beg tangan...
baby : dia pakai bunga matahari lah...
saya : yeke??
baby : kakak tak percaya???cuba tengok ada gambar matahari tu kan...mesti lah guna bunga matahari...
saya : !@#$%^&*layankan saja...

----------------------
masa dalam kereta....kakak suruh baby pakai tali pinggang keledar...tiba-tiba dia bersuara..

baby : kakak...pakai ke tak pakai ke sama je lah..
saya : mana sama...
baby : cube tengok ni (sambil mengayakan badan kedepan macam org kemalangan)
saya : mana ada orang kemalangan slow motion macam tu...bila dah berlanggar mesti kite terkejut macam ni...(kakak tunjukkan dengan cara menyentap tali pinggang tersebut..dan secara automatiknya tali itu tersekat..)
baby : (cuba buat apa yang kakak buat..tapi tak jadi)..tak boleh pun..
saya : adoyai @%^&*...

-------------------------

sebelum sampai ke rumah...kakak singgah dekat secret recipe nak beli sepotong kek sebab teringin..teringin bukan mengidam..haha..
saya : baby nak kek tak??
baby : taknak lah..baby tak suka makan kek..
saya : tengoklah dulu mana-mana rasa teringin...
baby : teringin ke tak teringin ke baby tak makan...baby tak suka krim..

kemudian kakak pun pilih kek chocolate indulgence..first time beli kek dekat secret recipe...sampai rumah terus ambil sudu..tiba-tiba baby pun bawa sudu jugak...
ihsan dari google

saya : baby nak rasa ke?
baby : nak..(lepas dia rasa)
baby : yang warna putih ni rasa susu lembu lah..
saya : #$%^& pelik2 lah kau..

eleh tadi cakap tak suka..sudahnya asyik suap kat mulut je...tapi yang warna chocolate tu dia tak makan..dia cakap tak suka chocolate..tadi cakap tak suka makan kek lepas tu tak suka krim lepas tu cakap tak suka chocolate lepas tu lagiii???

---------------------------------------------------------------------------------------------------
seronok layan diorang...
bila dah duduk jauh baru rasa rindu...
bila dekat gaduh je...
kakak harap bila adik-adik dah besar jadi orang yang berguna...


the end

Monday, October 10

derogatory

saya manusia yang penuh dengan kesilapan..

Thursday, October 6

f for final n f for failed n f for fluid

hurm hye hello wassup guys...
assalammualaikum

dear ayah and umi..
please forgive me
all my wrong doing toward u since born until now..
im really sorry if i can be the best to my little brother..
i know my failure come because of my malasan....
hurm i hope i can be like the other...
they can make their parents proud..
not like me....
this is because of fluid mechanic..
do know what to do...
fluid mechanic...see u next sem or never see u ever n after...
where's my future..
i cant see it clearly...


Thursday, September 15

saya manusia bukan buaya

eh kite bukan apa..
kite tak de niat nak senyap
sembunyi diri
kite perlu ruang
kite x nk buang sape2
sekali kite buang
mungkin sepuluh kali orang buang kite
kite masuk care baik
kite cube keluar care baik
saye muda
harus hormat orang tua
tak kesah dia baik atau jahat
die tetap perlu dihormati
kite kena belajar benda2 positif
belajar mengasingkan apa yang perlu apa yang tidak
saya ni gadis2 biasa
yang kadang2 emosi nya tidak stabil
mempunyai pengurusan masa yang lemah
pengurusan diri yang terabur
gagal dalam menguruskan hal sendiri tercampur aduk hal akademik
adakala sgt membebankan
tapi itu diri saya
saya pun dalam proses pembelajaran
semua orang macam tu
tp Allah anugerahkan mereka keunikan
ada keunikan pada diri masing2
tak kesah dari segi apa..
kalau dia pandai mencuri pun itu satu keunikan diri dia
tapi pasal dosa tu dia yang kena tanggung atas keunikan dia la..
saya pernah ada musuh
tp saya rasa bermusuhan tu tak bagus
jadi saya memang x suka bermusuh
tp kadang2 kite seolah2 tampil macam nak bermusuh
aduh memerangkap jiwa..
saya tak tau
kadang2 saya keliru
apa tindakan yang saya lakukan ni
kadang2 kita cube untuk lari kn yg ini tapi kebelakang nya dia dtg jugak
masa itu kite terima je..
xterniat nk kurang hajar dgn org tua.
tp bile dah jadi
ya Allah apa aku ni...
dia itu umpama ibu dan ayah..
minta maaf dari kejauhan..
semoga hati ini menyampaikan
berat bibir berbicara
itu satu kelemahan juga
apa ada dalam kotak hati?
bercampur baur
rasa bersalah
kegagalan untuk stop blaming diri sendiri
dulu saya kuat kental
tapi usia meningkat remaja ni mengenepi kan kekuatan kekentalan
tapi itu lah lumrahnya
moyang saya pun ckp saya keras
walaupun pandangannya sudah tiada
tapi dia kenal siapa cicitnya
kita tak boleh lari dari lumrah
hakikatnya saya memang keras...
tak perlu kepuraan kerana
kita kena jadi diri kita..
setenang2 air di laut ..
betul, memang ada buaya





Monday, September 12

saya gagal saya cuba

saya gagal
saya cuba

saya cuba
saya gagal

saya tergelincir
saya bangun

saya terjelepok
saya bangkit

saya tersungkur
saya bingkas bangun

tapi saya dah cedera
tapi saya akan cuba lagi
lagi dan lagi
walaupun akan gagal
saya cuba lagi

Sunday, September 11

its all about sin

Ya Allah.
i've nothing now...
totally zero...


semuanya dah terlambat
dah tak boleh patah balik..
tadah je kepahitan..

AKU TANGGUNG DOSA-DOSA AKU

Sunday, August 28

tart nenas

tak kesah pun kalau tak baca..tapi ini ruangan kakak...biar kakak tulis apa kenapa mengapa...kakak pun tak tahu kenapa dengan kakak sekarang...sseolah-olah kekurangan..kekurangan sesuatu yang berharga...kenapa lah rasa nak marah membuak-buak..

bile kite ckp xnk..tak payah tanye2..aku dah bosan la macam ni..aku xde macam semua org ade..ape benda ntah...rase nak memberontak sgt apesal ntah..aku pun tak faham..aku xrase kosong sekarang...alu rase amat serabut sekarang..
ape pasal pulak hari raya nak bergaya...lantak aku la nk beraya ke tak nak..aku rase sekarang ni aku x susahkan sape2 pun...itupun aku yang dibodohkan..ape benda ni..tak faham la dunia ni...
bila jadi  macam ni...baru tahu sekuat mane kaki ko nak lari laju2..tp ko tak boleh lari dari perasaan yang macam ape ntah..

aku tak beraya pun orang susah hati..aku beraya sakan pun susah hati jjugak..abis nak macam mana lagiiiiiiiii....

dah xde perasaan nk raye2 ni..aku bukan budak kecik lagi...kad2 raya aku pun dah tergendala..lantak la...aku dah tak ada jiwa untuk semua tu...

sekarang ni aku bukan nak tunggu raya baru nak mintak maaf dengan semua orang...sekarang jugak aku nk mintak maaf kalau aku ada buat salah..aku dah lama maafkan semua yang aku kenal...kalau ada yang tak nak maafkan aku tu..harap maafkan jela...dah maaf baru aman kot..

Thursday, August 25

satu

baju raya ada satu sahaja...

kasut raya belum beli
orang kata perempuan baju raya mesti lebih dari satu...so baju raya yang kedua pun kira belum beli
selendang or tudung untuk baju raya pun belum beli lagi
apa lagi yang berkaitan raya semua belum beli lagi...

tak pernah nak ada mood untuk semua itu
mood datang malam raya kot...
tunggu je la...

p/s : alhamdulillah tiada istilah rambut raya tahun ini

Friday, July 29

perempuan dan kereta

Assalam

              Apa yang bermain di dalam minda anda sekiranya melihat/membaca "perempuan dan kereta".

- pandu perlahan
- pandu ikut dan
- mati enjin
- tak pandai isi angin tayar
- pandai guna tak pandai jaga
- atau yang sewaktu dengan nya..

no no no...kakak rase tak semua perempuan macam dekat atas...tapi segelintir tu ada...tak semua mungkin salah satu yang tercatat di atas...hurm, so rase-rase kakak terlibat yang mana????hahahahha

mari kita mulakan cerita..
   
           sempena nak menyambut cuti awal ramadhan ini lebih afdal kalau kita balik ke rumah bukan rumah sewa tapi rumah mak ayah..kali ni kakak balik ditemani oleh cik alin dan jaja..perjalanan bermula dan dan semua dalam keadaan baik. namun malang itu membuatkan kita tidak mempunyai deria bau...kakak isi minyak dekat area sungai besar..kemudian heyshe pulak tak boleh nak start...adoi...tapi macam tenang je masa tu...sebab sebelum ni pernah je jadi macam ni..tanya brader bengkel katanya alternater kong (betul ke ejaan???)...tapi lepas tu ok pulak katanya...makanya kereta pun pakai je la seperti biasa...bila dah jadi balik macam sebelum ni, so suruhlah orang tolong tolak dan start kan kereta...bile dah boleh start, kami pun meneruskan perjalanan...masa tu memang berharap boleh bertahan sampai manjung la...
yeah malang itu sesungguhnya memang tidak berbau...lepas je naik jambatan yang memisahkan selangor dengan perak, kereta terus breakdown...hoyeahhhh...apa lagi terus halo big boss.
nasib baik lah tempat kejadian tak jauh dari kampung..makanya, haruslah kita halo pakcik yang ada..lalu pakcik yang baik hati tersebut datang bersama-sam tukang towing...sementara tunggu tu sempat lagi kami mengarut-ngarut...


video annoying
ala senget pulak video ni...
duit duit

 heyshe dan tuannya yang malang

Ini lagi annoying ++
 pergi satria, sampai vios
lepas kereta kena towing..kitorang pun meneruskan perjalanan ke Manjung dengan kereta pakcik...wehooo akhirnya selamat juga kami sampai...Alhamdulillah..

***eleh bajet tenang je kereta rosakkan..cuba masa rosak tu sorang-sorang je....hahahah air yang tenang jangan sangka tiada buaya...eh langsung tak kena...kakak rasa cool pun sebab masa tu bertiga la...huhuhu thanks kawan-kawan...dan thanks my beloved uncle (ah time ni la nk beloved..dulu zaman sekolah bukan main musuh lagi)

***pakcik saya muda lagi...tapi dah anak dua...(tiada kaitan)

-the end-

Friday, July 22

dosa semalam

semalam aku berdosa...
hari ini aku masih hidup...
adakah dosa semalam terhapus???

semalam aku berdosa
hari ini aku masih bernyawa
tapi esok lain cerita

terusan berdosa?
tanpa noktah?

naif...
keperluan satu ruang untuk muhasabah?
dusta!!!
bicara kosong...
kita jangan bicara perihal orang...
jaga kain sendiri yang terkoyak..

terlajak perahu 
undur kembali
terlajak bicara
dimaafi
terlajak langkah
mungkin tersadung
jatuh
mungkin luka....

dunia ini ada penghujungnya
aku juga ada penghujungnya
perjalanan jauh menanti
jangan mengharap yang terlalu jauh...
padah menanti dipersimpangan jalan...

cukuplah dosa semalam
satu sejarah
bukan untuk disanjungi
tapi ditangisi
kesal...

itulah manusia yang berdosa..
penghujungnya kesal
namun aku tidak nampak penghujungnya
apa itu benar dikatakan kesal?????

ambil ini sebagai pesanan
buat teman dan diri
jangan ulang dosa semalam..

Sunday, July 17

mixed

mari fikir bukan sejenak
tapi berjenak-jenak...
malam nisfu sya'ban...
bertukar lembaran amalan...
tapi aku masih jahil..
jahil terhadap diri sendiri...
amalan??
apa amalan aku??
sadis
takziah buat diriku..

who's create the game
wins the game..
but 
i create my own game
result come out :
looseeeerrrrrrrrrrrr

this is out of topic...
the beauty leave a man alone...
without any reason..
the beauty is very beautiful
like a sun shine
make all man's heart melting like a syrup chocolate
beauty can choose who's the man she like
erm i want him
no no no
him
but i think him
she pick all the man like pick a fish at 'pasar tani'
it's all because she's beautiful..

*please ignore my grammar error because i got band 2 in my muet...serius loser..

kita nampak orang tu singkirkan peluang terbaik dia
cukup pakai
cukup akal
cukup sempurna
rugi-rugi
kenapa tidak aku diberi peluang sebegitu
kenapa aku diuji
aku kalah dalam ujian ini...

saudara,
maafkan lah sicantik
doakan terbaik untuk dia
doakan dia dilandasan yang benar sebenar benarnya....

syukuri apa yang ada..
hidup adalah anugerah

Saturday, July 16

perjuangan itu bukan penganas

banyak video..
banyak cerita..
banyak ilham..
banyak spekulasi..

belah mana saya??
usah persoalkan
belum umur lagi..

tapi ini kata saya..
diberi tugas
diberi amanah
menjaga keamanan sejagat
tapi dilihat sebagai pengganas
atas alasan
kekerasan yang diberi..
hati kita tau tak hati dia????
baik, mungkin mereka kata mereka buat untuk keamanan..
maaf cakap..
keamanan apa yang kalau terpekik-pekik..
erti kata lain menghuru-harakan keadaan
baik BERSIH baik PATRIOT..
sama manusia
dianugerahkan akal..

fikir dengan akal yang waras..
jangan ditenung yang buruk busuk sahaja..
fikir kanan dan kiri..
positif serta negatif
keseimbangan

atas dasar pengalaman
jangan mengharap untuk orang pandang kebaikan kita
dan
sia-sia disembunyi keburukan
keputusannya
yang tersembunyi itu yang jelas ternampak..
ini jelas manusia memang mencari keburukan semata
namun begitu
bukan satu kesalahan mencari keburukan..
mencari atas dasar untuk dibetulkan
diperbaikan lagi...

situasi lain...
dimana anjing sedang menyalak
adakah kita menghampirinya dan membelai-belai????
fikir

fikir sejenak
keamanan apa yang dicari???

atuk saya askar
ayah saya tentera
darah yang mengalir adalah darah perjuangan
tak banyak mungkin sikit...
maka sedikit sebanyak saya faham isi hati mereka
mereka bukan penganas!!!
terpulanglah macam mana kamu nak describe mereka
saya ulang mereka bukan penganas
cuba kamu berada ditempat mereka..
semuanya bakal terjawab..


Tuesday, July 12

manusia alpa

bukan meminta untuk disanjung tinggi
kerna badan akan dimamah bumi juga akhirnya

apa bakti kita pada negara??
jangan ditanya apa yang negara berbakti pada kita...

jangan serah wang berjuta
kalau wang boleh mengaburi kiblat

Saturday, July 9

mencari konklusi

assalam
di manakah keamanan?
keamanan untuk anak cucu kita
sedih melihat negara sudah menyerupai negara luar
di mana penyudah segala sengketa dunia?
kalau dikatakan sedang berjihad.
jangan sampai dilihat sebagai 'terrorist'

hancurkan sejarah?
sejarah mana yang mahu ditunjukkan pada anak bangsa?
islam yang berjihad?
islam yang 'terrorist'

tepuk dada tanya iman

-the end-

Wednesday, July 6

hari ini dan esok

as salam

Hari ini kita gembira,
Esok belum tentu;
Hari ini kita bersedih,
Esok belum tentu.

Hari ini kita kecewakan hati manusia
Esok mungkin hati kita dikecewakan.

hari ini dan esok

-the end-

Sunday, May 22

marah

as salam

macam-macam sifat dalam diri manusia...
salah satu daripadanya adalah marah...
maaf hari ini kakak beremosi lebih...
mungkin sebab kena marah...
kadang-kadang rasa marah tu dah jadi makanan hidup kakak...
tak tau lah ini nak dipanggil nasib malang atau sebaliknya...
tapi apa sebenar perasaan orang yang kita marah???
hari ini bukan kakak nak burukkan mana-mana pihak atau mempamerkan kebodohan sendiri...
seperti biasa, ini blog kakak..
tempat luahan kakak...
mengabdikan segala kenangan pahit+manis+kelat...

------------------------------------
*kakak imbas kembali

dari zaman kanak-kanak lagi kita kena marah...
ini mungkin perkara biasa...
ibu bapa memarahi anak-anak...
terlalu bnyak rasanya kalau nak diceritakan dari tahap
-------------------------------------
zaman persekolahan...
zaman-zaman nakal...
ketika usia 9 tahun...
kakak ingat lagi masa tu suka sangat usik kawan-kawan
sampai satu hari kakak kena marah dengan cikgu depan semua kawan-kawan kelas...
*tipulah kalau kakak tak nangis...
----------------------------------------
masa tingkatan empat..
pernah dimarahi atas kesalahan orang lain..
bukan takat kena marah..
tapi kena pukul dengan kayu penyodok dekat tangan..
tangan merah...
tapi tak lah sakit mana tangan tu...
yang sakit masa tu hati...
hati yang merah...
kerana sehelai kertas lukisan kejuruteraan yang dipinjam kawan...
kemudian dia lupa nak bawa...
*tipulah kalau kakak tak nangis...
-----------------------------------------
masa tingkatan lima..
rutin setiap hari jumaat..
emcee untuk perhimpunan pagi..
seperti biasa akan menunggu mana-mana guru yang akan bagi ucapan..
mengumpulkan pembaca doa, pembaca ikrar dan tukang conduct lagu..
gara-gara menunggu tukang conduct lagu sampai..
kakak tak dapat memulakan tugas tepat pada masanya...
sampai pengetua marah kakak...
dihadapan cikgu-cikgu...
pengetua memang garang...
tanyalah budak SMTLC yang lain kalau tak percaya...
akhirnya, kakaklah emcee dan kakaklah tukang conduct lagu...
*habis je perhimpunan...tipulah kalau kakak tak nangis
** terima kasih cikgu salina
----------------------------------------
masa tingkatan lima jugak..
kejadian di asrama...
kakak merupakan salah seorang exco asrama...
gara-gara pelajar aspuri kantoi membawa handphone...
kakak pernah dipulau hampir seminggu..
kononnya kakak yang buat laporan..
perit hidup dipulau..
lagi-lagi bila benda itu kita tak buat...
bila teringat rasa nak gelak..
seminggu kakak tak turun dewan makan...
asal masuk dorm je semua hiraukan aku...
*tipulah kalau kakak tak nangis sepanjang seminggu tu
**terima kasih ema sebab kau percaya aku tak buat semua tu...
**terima kasih iffah sebab sentiasa dengan aku masa tu..
**terima kasih cikgu hadi(kaunselar) sebab belanja saya makan mcd setelah seminggu tak makan..
------------------------------------------
masa tingkatan lima jugak..
kakak dibenci tanpa sebab yang kukuh...
bukan calang-calang orang yang benci kakak...
dibenci oleh seorang penolong kanan...
atas alasan kononnya bergaduh dengan penghuluwati asrama sehingga menyebabkan beliau berhasrat untuk keluar dari asrama...
sumpah lawak...
tak tahu macam mana dia boleh petik nama kakak...
kakak tak pernah bergaduh sepanjang tingkatan empat dan lima...
akibat kejadian tu...
penolong kanan yang merupakan cikgu matematik kakak sendiri...
sampai satu hari kakak terlewat lima minit masuk kelas tambahan matematik...
pertama kali terlewat...
tapi kakak dimarah seumpama hari-hari datang lewat...
tak cukup dengan marah tapi dihalau..
benci betul dia dengan kakak masa tu...
walhal ada je budak yang datang lewat lepas kakak kena marah...
ya Allah..masa tu tuhan saje yang tahu sakitnya hati kakak...
masa tu hanya mampu berdoa result matematik tak gagal je...
kakak tunggu je dekat wakaf sampai kelas tambahan habis..
kakak cume dengar suara dia mengajar je dari bawah..
sampai sekarang agaknya dia benci kakak...
satu je kakak nak cakap...
"saya tak bersalah, cikgu"
*tipulah kalau kakak tak nangis
**terima kasih yen dan salwa sebab teman aku nangis dekat wakaf bawah kelas kite tu..
---------------------------------
pernah kena marah dengan coach
sebab performance macam b*bi...
bukan takat kena marah tapi kena lempang...
kena lempang tak sakit
tapi hati dan perasaan yang sakit..
kena lempang depan berape ratus orang pun kakak tak tau...
bayangkan jela kalau kena lempang ditengah-tengah IOI mall...
tapi kakak ambil positif mungkin itu sebagai satu pengajaran dan peringatan
*tipulah kalau kakak tak nangis
**bape jam aku duduk dalam tandas dekat IOI mall tu pun tak tahu lah..
----------------------------------
dan hari ni pun kakak kena marah...
hanya kerana satu kotak first aid...
diberi arahan untuk mengemas kotak first aid...
tapi..
oh mungkin salah kakak sebab tak buang ubat-ubat tu...
kakak bukan doktor yang tau ubat tu masih diguna pakai atau tak..
kalau tarikh expired memang dah terpampang mungkin lah kakak tau ubat dah tak boleh pakai...
oh memang salah kakak sebab lap je kotak tu..
yang ada bau ubat-ubat tumpah...
kenapa kakak tak basuh...
tapi kalau dibodoh dibangangkan depan budak-budak semua...
cukup tak boleh diterima...
memang kakak bangang dan bodoh...
sebab tu kakak masih belajar dan menuntut ilmu...
untuk menutupi segala kebangangan dan kebodohan sendiri...
*tipulah kalau kakak tak nangis
**terima kasih abg amer...dayang tak tabah macam orang lain...

--------------------------------------------------------------

kenapa kita kena marah???
sebab kita tak dapat memuaskan hati semua orang...
kakak ada hati dan perasaan...
walaupun kakak fighter tapi hati kakak bukan fighter...
tahan maki bukan kebolehan kakak...
kakak tak tabah langsung...
kena marah mesti nangis...
takkan tiap-tiap kali kakak nangis nak call kawan...
takkan nak nangis dalam toilet bile kena marah...
takkan nak nangis depan laptop bila karang benda-benda camni...
takkan nak nangis bawah bantal memikirkan nasib malang kena marah selalu...

terpulang pada orang nak cakap kakak ni manja ke cengeng ke ape ke...
kakak bukan robot yang tak berperasaan...
kakak ada perasaan...
boleh tak kalau kita merayu pada semua orang...
jangan marah kakak lagi.....

Ya Allah,
kurniakan aku kesabaran yang tinggi.

-the end-
























Saturday, May 7

malang lagi...

as salam...
ini merupakan sambungan cerita semalam...
selepas kami melawat mahmud di Hospital Batu pahat...
kami pun decide nak pergi makan tengahari dekat BPmall..
before that singgah solat zohor dekat masjid...
lepas selesai kami terus ke BPmall...
asyik budak-budak ni tengok baju- baju yang tengah sale..

erm apa yang malangnya??
kakak yang sedang lapar ni ajak la kawan-kawan pergi ke food court...
then tiba-tiba FJ tegur..
"eh ur baju koyak!!"
kakak ingat mula-mula dia main-main...
tapi tengok muka serius kemain lagi..
DAMN!!!
memang koyak...
malu malu malu malu malu malu malu
rasa nak meleleh air mata pun ada time tu..
eergggghhh bengang gilos tahap cipanziii..
bertambah lagi bila baju tu baru dua kali pakai...
kakak nak saman butik yang jual baju tu boleh tak???
eh kan bagus kalau baju pun ada warranty..
hurmmm
nasib baik selendang yang kakak pakai tu panjang dan boleh cover bahagian yang koyak tu...
terus lari dapatkan alin dan jaja..
kami pun pergi cari baju..
takkan lah nak pakai baju koyak tu..
penat nak cover-cover..
muka kakak dah kelat gila..
perut lapar..
tapi hati bengang!!!
last-last pergi cari cardigan ..
lepas dah selesai menyelesaikan masalah, sekarang baru boleh pergi makan..

itu sahaja cerita malang dari kakak...
hahaa kakak memang selalu bernasib malang..
--------------------
layan gambar tiga sekawan ni..
kenapa muka dia gembira dikala kakak sedang di timpa malang???
okey..
orang yang pakai baju terbalik lebih untung berbanding orang yang bajunya koyak...
hurm pernah tak dengar orang tua-tua cakap
kalau pakai baju terbalik petanda baik nak dapat duit..
memang patut tersenyumlahkan..
haha eh tapi korang jangan lah saja-saja nak pakai baju terbalik kan...
semata-mata nak dapat duit..hahaha
---------------

ok serius kakak gurau je tau..
kalau yang ini kita nak describe apa ek??
muka sedang sedih ni..
oh haaaa memang lah sedih...
teringat yang dekat hospital tadi kot..
ops..hehehe gurau ajer...
peace yaw...
-----------------------------
dan yang ini budak yang malang tu..
malang yang dah boleh tersenyum..
so sweet kan...

* apa perasaan awak-awak semua kalau baju korang koyak dekat tempat orang ramai????

-the end-

Wednesday, May 4

jangan stress sangat kawan

as salam...
 mood berblogging dah datang!!!.
wehuuuuuu...
eh2..final tak habis lagi ni
one more paper...
statistic!!!!
harap boleh jawab dengan baik sebaik-baiknya lah..
okey entry bermula..
selamat membaca..
---------------------------------
hari ini kakak dan kawan-kawan pergi melawat one of our classmate..
kena tahan wad...
sakit ape??
kalau doktor pun tak tau dia sakit apa, apatah lagi kami..
kesian mahmud...
teringat dia lepas habis jawab paper mechanic solid..
mahmud : i want some paper...
alin : for what?
mahmud : nak gigit..tak tahan sangat..sakit..
me : eh cannot...
mahmud : i wanna break some thing...

hoho parah-parah anak orang ni...
terlampau sakit sangatlah tu..
kakak rase mahmud sangat stress
then demam..
pergi check, doktor cakap darah tinggi..
kompem lagi stress..
kesian mahmud..
bersabarlah..

--------------------------------------------
wah wakil MPP menjalankan tugas..
ah yola tu..hahaha
'classmate' merangkap 'housemate' kan..
eh hilang terus sakit u kan mahmud..
hahaha
good2..
antara jemaah yang hadir melawat mahmud...
hahah terasa seolah-olah kawan yang baik bukan...
tapi kami memang baik pun!!
alhamdulillah, lepas kami pulang melawat, mahmud pun boleh keluar dari hospital...
pesanan kakak untuk semua...
jangan terlalu stress ketika 'final exam'..
be cool je macam kakak..
hahah tapi 'cool' kakak tak lah yakin boleh dapat markah hebat..
at least i try my best..

ermmm..last but not least...
eh forgot to introduce who's that person beside me...
this is FJ!!!!!
hahahahahha peace yaw....

-the end-

Sunday, May 1

cantik, tapi sayang...

Bismillah pembuka bicara...
aku bukanlah penulis penuh puitis..
tertulis bait penuh ikhlas
----------------------------------------
biar pepohonan menjadi diri..
biar pepohonan memahami hati...
aku umpama pohon...
dia juga umpama pohon....
dikais-kais tanah itu
habis penuhi kuku..

berkobar-kobar hati penanam..
dibelai agar hasil puas di mata..
penuh limpah kasih tersiram..
harapan ia menjadi cita..

akar-akar merangkak mencari rezeki
redah episod hidup yang tak sudah
episod demi episod berlalu
dahan-dahan disinggahi putik
hati siapa tidak gembira..
terlalu yakin indah segalanya..
ditenung-tenung
sayang hanya ditenung
mengapa hanya ditenung??
hati bongkak berkata
"aku yakin!"
yakin dan yakin
sampai termamah diri..

indahnya dunia
itulah dunia
indahnya seketika.
sepertimana akar
mengesot mencari ruang untuk dicengkam
sentiasa dan senantiasa...
jelas masih goyah..
biar seribu akar pun
belum tentu kau mampu berdiri..

jangan dikejar kesempurnaan
aku tidak sempurna
engkau belum tentu sempurna
jangan disimpan sayang
sayang kalau dah melayang

mekar cuma mimpi
hakikatnya layu di titi
jangan ditagihi
jangan dipahat janji
biar doa menyusuri...

semangatlah

-the end-

Sunday, February 27

give me a strength

assalamualaikum...

mmg berkarat sudah blog ni..
sem ni macam berat je..
subjek berat
otak berat
kederat berat..
ok habis sini..
-------------------------------------
kakak selalu pesan pada kawan-kawan...
kalau bawa basikal, motosikal atau kereta jangan laju-laju sangat...
bahaya untuk diri sendiri..
dan kesian kat keluarga masing-masing kan...
bukan apa..
dalam 2 minggu ni sahaja dah banyak kemalangan yang kakak tengok..
yang kereta terbalik terpusing
yang motor terseret habis..
adoi tu semua duit dan duit..
tapi kalau kaya takpe kot..

tapi mintak lah sangat jangan jadi straight macam pembaris yang lepas QC..
perlahan sangat pun tak guna...
buruk padah kalau dah tersentap dari belakang..
lainlah kalau jalanraya ni memang untuk kau sorang je..
ingat pengguna-pengguna yang lain...
"lambat bawa padah"

----------------------------------------------
lahanat-lahanat yang berkeliaran kat luar sana..
mintak tolong lah jangan nak bertambah lahanat...
dalam masjid pun nak sebat harta orang..
memang dah tak hormat rumah Allah..
kalau dah dekat rumah Allah pun takde hal dah sebat..
apetah lagi rumah hamba-hamba Allah..
entahlah..mungkin mak ayah diorang beli harta untuk anak-anak memang nak bagi geng-geng macam lahanat ni kebas la kot...

*sory ..ini bahasa paling habis sopan..

-------------------------------------------------
dulu kita saudara..
gelak-gelak sama-sama
tapi jangan kerana terlalu mengikut hati dan perasaan
terlalu taksub 
saudara sendiri sanggup diludah...
tiada beza diantara kita..
datang dari tuhan yang sama, yakni Allah swt...
pulang pun tempat yang sama...
kalau beza pun..
mungkin jenis-jenis tanah...
kau tanah gambut
mungkin aku tanah paya
boleh jadi tanah humus
tak pun tanah kapur..


jangan kerana ideologi berbeza..
kita sanggup herdik mak ayah sendiri
jangan kerana kau lain aku lain
kita sanggup tikam kawan..
jangan kerana kau hebat aku tidak
hina yang diberi...

tak salah kalau kau lain aku lain..
memang tak salah..
tapi tak semestinya kita tak boleh duduk semeja di kedai kopi..
kalau itu kita mampu buat...
mungkin ade yang tunduk malu 
malu kerana kita yang dikatakan berbeza tapi boleh bersatu..

kakak salute mereka yang cakna tentang hal semasa..
bukan kami kaki penyibuk
bukan ditugaskan jaga tepi kain orang
tapi kita sedang mengutip pengalaman untuk dijadikan panduan kehidupan..
walau sebesar zarah sekali pun pengalaman..
pasti ada harganya...
biar kita membongkok mengutip pengalaman..
asal esok kita menghadapi dengan berdiri tanpa tongkat
kalau nak dibandingkan dengan mereka yang tidak ambil tahu
malu jadi mereka...
menumpang berteduh di bawah tempurung..
katak sekarang pun dah makin bijak..
kalau duduk bawah tempurung sahaja...
tiada jodoh mahupun rezeki datang sendiri ketuk tempurung...

------------------------------------

minta kuatkan semangat
untuk menghadapi hari-hari akan datang..
aku manusia biasa yang tak mampu nak menjaga hati dan perasaan semua manusia
aku selalu ingat pesan cikgu (abang ikbal)
"jangan asyik fikirkan nak jaga hati orang..hati sendiri kecai berderai"..
nampak macam kejam..
tapi itu lah dunia..
aku sendiri baru belajar menerima hakikat..
merangkak juga aku belajar
aku belajar sebab aku tersedar
tak semua benda yang kita nak tu ada terus depan mata...
mudah cerita, tak sama macam kite order teh tarik satu cawan dekat kedai mamak..
usaha???
betul..setiap benda perlukan usaha..
setiap usaha ada hasil..
hasil yang macam mane??
kita sendiri tak tahu...
baik ke buruk ke..
itu lah pasal kite kena belajar menerima hakikat...

----------------------------------------------
setiap detik waktu kakak kira...
lama lagi..
jauh lagi perjalanan..
tapi kakak seakan muak dengan kehidupan...
ikutkan hati memang mati...
kakak penat 
penat melawan kerenah sendiri..
tapi mujur ada kawan
sebab kawan kakak kuat...
thanks kawan...
*u too

----------------------------------------------------------------------
aku bukan mungkir
aku cuma tidak suka berpegang pada janji
sebelum mungkir lebih aku tidak berjanji

*aku dah penat dengan dunia lakonan sendiri..aku nak jadi diri aku sendiri boleh tak????


-the end-

Saturday, February 5

pandai mak aku buat lawak

as salam
memang berhabuklah blog kakak tanpa entry-entry baru
bukan tiada benda untuk di coret..
cuma tiada mood untuk bermain kata-kata....
 tapi hari ni ada satu cerita yang akan disimpan menjadi kenang-kenangan...
-------------------------
kakak baru sahaja sampai kampung
terus buka laptop..
dan agak kagum sedikit bila kat kampung dah boleh pakai broadband..
wah makin hebat kampung saya...
mungkin lepas ni nenek benar-benar mempunyai akaun facebooknya..

ok berbalik kepada cerita yang nak disampaikan...
kejadian di dalam kereta perjalanan menuju ke kampung tercinta...
kakak bawa tak lah laju mana pun..
100km/h tapi

umi : kak, jangan laju sangat lah
kakak : mane boleh...boyfriend tunggu...(niat nak bergurau)
umi : puteh ke???(aik ingat pula mak aku ni tentang kesah percintaan lepas pmr)
kakak : eh mane ada..dia dekat damansara lah (yakin gile jawapan saya...)
umi : kucing neneklah..
kakak :!@#$%^& (ok terdiam dan maluuuu gile....)

okey tu sahaja
sekian terima kasih..

Wednesday, January 12

tiada

tiada kata secantik bahasa
tiada idea untuk berbicara
tiada hati untuk mati
tiada hasrat untuk berselirat
tiada jiwa untuk membawa
tiada perasaan untuk berpesan
tiada kuasa untuk bersasa
tiada ruang untuk melarang
tiada kesah untuk belasah
tiada waktu untuk menunggu
tiada jawapan untuk tatapan
tiada hari untuk lari
tiada daya untuk menganiaya
tiada harta untuk bertinta
tiada gaung untuk meraung
tiada kasih untuk ditagih
tiada buah untuk meluah
tiada akidah untuk bermadah
tiada gemar untuk sedar
tiada rindu untuk syadu
tiada gah untuk bertelagah
tiada senyuman untuk nyaman
tiada arah untuk mengarah
tiada jari untuk menari
tiada haiwan untuk kawan
tiada kawan untuk lawan
tiada kudrat untuk melarat
tiada zahir untuk berakhir
tiada tawar untuk penawar
tiada muhasabah untuk tabah


 *sebenarnya takde idea nak tulis ape
blog macam tak berupdate
sorry

*tengok cerita magika tanpa jemu

*semangat training membuak-buak
cepatlah hari jumaat..
nak sepak lepaskan yang terbuku

*banyak masalah tapi cool la kan..haha

*bosan dengan minggu kuliah yang asyik cuti

*dah habis

*mereka cakap saya baik hari ini

*abang peja nak tengok berat badan turun 45-50 bulan feb
mcm takde mood nak diet

*nak main olahraga bukan seni

*nak raya cina
*

-the end-

Thursday, January 6

sengal

as salam...
hari ini kami punya sengal..
tiada yang sesengal melainkan kami..



*situasi di arked..alin dan dayang sedang melaga-laga kan kepala masing-masing sementara menunggu aina membeli makanan...

dayang : ah dah le..jap lagi orang ingat kita lesbian pulak
alin : haha
dayang : dah la muke aku dah memang macam lesbian (ok tak terniat pun nak cakap camtu..terkeluar secara spontan)
alin : haha
senyap beberapa saat
jaja : yeke?????
dayang, teha dan alin : hahahahahahahaha

*lesbian..apasal lah boleh terkeluar lesbian..oh ha ada kawan asyik tanya pasal ada boyfriend ke tidak...mestilah jawab tidak..dengan slumber je member keluarkan statement 'kau ni lesbian ke????'..adoi bapak sengal budak ni...

**nak baca lebih banyak perkara-perkara sengal..anda boleh klik sini BELOG ALIN...


ok hari ni pergi library then masa nak keluar bunyi alarm....huwaaaa tak beshhh...tapi gua tak buat salah...system pinjam buku tu yang salah...ceh!

Monday, January 3

first day

as salam...
bangun semua
Selamat pagi cikgu..
---------------------------------------
wah wah wah..
hari pertama persekolahan, kuliah, mengajar dan tak lupa juga pada yang latihan industri..

"sayang, how's your first day??"
"it was awesome mom"
"are sure dear??"
"yes mom, because there is no class on Monday.."
"*&%$!@"

hahaha hari ini datang tepat jam 8 a.m.
terpacak depan Pusat Pengajian Diploma (PPD)..
tunggu jadual yang lambat sangat erghhh...
orang tak sabar nak masuk kelas ni tau tak..
8.30 a.m PPD buka..
jadual dah keluar dan...
heaven gila!!!

Monday = blank
Tuesday = almost full
Wednesday = 1 hour only!
Thursday = almost full (bangun lambat tak ada siapa kesah)
Friday = almost full (bangun lambat tak ada siapa kesah) :D

14 jam kreadit yang tak boleh nak suka sangat..
got many killer subject..
sigh
harap-harap lecturer semua best-best
dan 
baru lah kakak boleh belajar dengan best-best jugak..
-----------------------------------------
kakak suka papan tanda ini
yang terletak berhampiran dengan arked..

apakah maksud papan tanda ini????
maksudnya adalah..
dengan kelajuan 30km/hr
kita berjalan (berlari mungkin)
dan awas bonggol di hadapan 
bersedia untuk lompat..
yeah berjaya melepasi zebra line..

hari pertama untuk sem yang baru...
berbaju kurung putih berbunga biru..
berharap tampak ayu daripada biasa..
wah mata...
tak nak bukak ke???
muka tak semengah nak masuk kuliah 
mujur tak ada kelas...
weeehuuuuuu...
insyaAllah hari mendatang kita ceria-ceriakan...

*mulai hari ini budak-budak rumah kena speaking in english untuk memantapkan lagi broken english..pulak..haha

-the end-

Saturday, January 1

please take note dayang

as salam..

tahun baru dengan azam yang baru..
biar azam tak banyak ..
moga terlunas semua azam...

-menjadi anak yang lebih baik
-menambahkan keayuan dan kesopanan dalam diri
-menambahbaikkan pointer..

semoga berjaya diri sendiri
kuatkan semangat!

syukur

as salam...
tahniah untuk team silat UTHM...
berjaya membawa 5 emas dan 2 perak..
tahniah kawan-kawan..
------------------------------
 ok ini muka bosan dengar seminar
alhamdulillah dapat tempat kedua..
syukur dari tak dapat apa-apa..
walaupun kekalahannya dari kesilapan sendiri..
kakak tetap berpuas hati..
tak kesah lah kaki over gelanggang ke..
benda dah lepas..
dah tak boleh nak cakap apa..
nak repeat pun belum tentu boleh..
hahaha

tahniah buat team UTHM berjaya membolot 5 emas dan 2 perak..
sekali dengan johan keseluruhan lagi kita sapu...

medal tak se gah medal emas dari Chiang Mai..
hehe

*owh lupa pulak dah masuk tahun baru...selamat datang 2011..

"sabtu untuk satu hari bulan satu tahun dua ribu 'satu-satu'...selamat tinggal dua ribu satu kosong.."
selamat jumpa lagi
-the end-