Tabung

Friday, July 29

perempuan dan kereta

Assalam

              Apa yang bermain di dalam minda anda sekiranya melihat/membaca "perempuan dan kereta".

- pandu perlahan
- pandu ikut dan
- mati enjin
- tak pandai isi angin tayar
- pandai guna tak pandai jaga
- atau yang sewaktu dengan nya..

no no no...kakak rase tak semua perempuan macam dekat atas...tapi segelintir tu ada...tak semua mungkin salah satu yang tercatat di atas...hurm, so rase-rase kakak terlibat yang mana????hahahahha

mari kita mulakan cerita..
   
           sempena nak menyambut cuti awal ramadhan ini lebih afdal kalau kita balik ke rumah bukan rumah sewa tapi rumah mak ayah..kali ni kakak balik ditemani oleh cik alin dan jaja..perjalanan bermula dan dan semua dalam keadaan baik. namun malang itu membuatkan kita tidak mempunyai deria bau...kakak isi minyak dekat area sungai besar..kemudian heyshe pulak tak boleh nak start...adoi...tapi macam tenang je masa tu...sebab sebelum ni pernah je jadi macam ni..tanya brader bengkel katanya alternater kong (betul ke ejaan???)...tapi lepas tu ok pulak katanya...makanya kereta pun pakai je la seperti biasa...bila dah jadi balik macam sebelum ni, so suruhlah orang tolong tolak dan start kan kereta...bile dah boleh start, kami pun meneruskan perjalanan...masa tu memang berharap boleh bertahan sampai manjung la...
yeah malang itu sesungguhnya memang tidak berbau...lepas je naik jambatan yang memisahkan selangor dengan perak, kereta terus breakdown...hoyeahhhh...apa lagi terus halo big boss.
nasib baik lah tempat kejadian tak jauh dari kampung..makanya, haruslah kita halo pakcik yang ada..lalu pakcik yang baik hati tersebut datang bersama-sam tukang towing...sementara tunggu tu sempat lagi kami mengarut-ngarut...


video annoying
ala senget pulak video ni...
duit duit

 heyshe dan tuannya yang malang

Ini lagi annoying ++
 pergi satria, sampai vios
lepas kereta kena towing..kitorang pun meneruskan perjalanan ke Manjung dengan kereta pakcik...wehooo akhirnya selamat juga kami sampai...Alhamdulillah..

***eleh bajet tenang je kereta rosakkan..cuba masa rosak tu sorang-sorang je....hahahah air yang tenang jangan sangka tiada buaya...eh langsung tak kena...kakak rasa cool pun sebab masa tu bertiga la...huhuhu thanks kawan-kawan...dan thanks my beloved uncle (ah time ni la nk beloved..dulu zaman sekolah bukan main musuh lagi)

***pakcik saya muda lagi...tapi dah anak dua...(tiada kaitan)

-the end-

Friday, July 22

dosa semalam

semalam aku berdosa...
hari ini aku masih hidup...
adakah dosa semalam terhapus???

semalam aku berdosa
hari ini aku masih bernyawa
tapi esok lain cerita

terusan berdosa?
tanpa noktah?

naif...
keperluan satu ruang untuk muhasabah?
dusta!!!
bicara kosong...
kita jangan bicara perihal orang...
jaga kain sendiri yang terkoyak..

terlajak perahu 
undur kembali
terlajak bicara
dimaafi
terlajak langkah
mungkin tersadung
jatuh
mungkin luka....

dunia ini ada penghujungnya
aku juga ada penghujungnya
perjalanan jauh menanti
jangan mengharap yang terlalu jauh...
padah menanti dipersimpangan jalan...

cukuplah dosa semalam
satu sejarah
bukan untuk disanjungi
tapi ditangisi
kesal...

itulah manusia yang berdosa..
penghujungnya kesal
namun aku tidak nampak penghujungnya
apa itu benar dikatakan kesal?????

ambil ini sebagai pesanan
buat teman dan diri
jangan ulang dosa semalam..

Sunday, July 17

mixed

mari fikir bukan sejenak
tapi berjenak-jenak...
malam nisfu sya'ban...
bertukar lembaran amalan...
tapi aku masih jahil..
jahil terhadap diri sendiri...
amalan??
apa amalan aku??
sadis
takziah buat diriku..

who's create the game
wins the game..
but 
i create my own game
result come out :
looseeeerrrrrrrrrrrr

this is out of topic...
the beauty leave a man alone...
without any reason..
the beauty is very beautiful
like a sun shine
make all man's heart melting like a syrup chocolate
beauty can choose who's the man she like
erm i want him
no no no
him
but i think him
she pick all the man like pick a fish at 'pasar tani'
it's all because she's beautiful..

*please ignore my grammar error because i got band 2 in my muet...serius loser..

kita nampak orang tu singkirkan peluang terbaik dia
cukup pakai
cukup akal
cukup sempurna
rugi-rugi
kenapa tidak aku diberi peluang sebegitu
kenapa aku diuji
aku kalah dalam ujian ini...

saudara,
maafkan lah sicantik
doakan terbaik untuk dia
doakan dia dilandasan yang benar sebenar benarnya....

syukuri apa yang ada..
hidup adalah anugerah

Saturday, July 16

perjuangan itu bukan penganas

banyak video..
banyak cerita..
banyak ilham..
banyak spekulasi..

belah mana saya??
usah persoalkan
belum umur lagi..

tapi ini kata saya..
diberi tugas
diberi amanah
menjaga keamanan sejagat
tapi dilihat sebagai pengganas
atas alasan
kekerasan yang diberi..
hati kita tau tak hati dia????
baik, mungkin mereka kata mereka buat untuk keamanan..
maaf cakap..
keamanan apa yang kalau terpekik-pekik..
erti kata lain menghuru-harakan keadaan
baik BERSIH baik PATRIOT..
sama manusia
dianugerahkan akal..

fikir dengan akal yang waras..
jangan ditenung yang buruk busuk sahaja..
fikir kanan dan kiri..
positif serta negatif
keseimbangan

atas dasar pengalaman
jangan mengharap untuk orang pandang kebaikan kita
dan
sia-sia disembunyi keburukan
keputusannya
yang tersembunyi itu yang jelas ternampak..
ini jelas manusia memang mencari keburukan semata
namun begitu
bukan satu kesalahan mencari keburukan..
mencari atas dasar untuk dibetulkan
diperbaikan lagi...

situasi lain...
dimana anjing sedang menyalak
adakah kita menghampirinya dan membelai-belai????
fikir

fikir sejenak
keamanan apa yang dicari???

atuk saya askar
ayah saya tentera
darah yang mengalir adalah darah perjuangan
tak banyak mungkin sikit...
maka sedikit sebanyak saya faham isi hati mereka
mereka bukan penganas!!!
terpulanglah macam mana kamu nak describe mereka
saya ulang mereka bukan penganas
cuba kamu berada ditempat mereka..
semuanya bakal terjawab..


Tuesday, July 12

manusia alpa

bukan meminta untuk disanjung tinggi
kerna badan akan dimamah bumi juga akhirnya

apa bakti kita pada negara??
jangan ditanya apa yang negara berbakti pada kita...

jangan serah wang berjuta
kalau wang boleh mengaburi kiblat

Saturday, July 9

mencari konklusi

assalam
di manakah keamanan?
keamanan untuk anak cucu kita
sedih melihat negara sudah menyerupai negara luar
di mana penyudah segala sengketa dunia?
kalau dikatakan sedang berjihad.
jangan sampai dilihat sebagai 'terrorist'

hancurkan sejarah?
sejarah mana yang mahu ditunjukkan pada anak bangsa?
islam yang berjihad?
islam yang 'terrorist'

tepuk dada tanya iman

-the end-

Wednesday, July 6

hari ini dan esok

as salam

Hari ini kita gembira,
Esok belum tentu;
Hari ini kita bersedih,
Esok belum tentu.

Hari ini kita kecewakan hati manusia
Esok mungkin hati kita dikecewakan.

hari ini dan esok

-the end-