Tabung

Wednesday, June 20

mashed potato with blackpaper prawn sauce.


tiba-tiba perut ni rasa nak makan kentang putar...jom buat kentang putar dan sos lada hitam+udang.

bahan-bahan untuk sos  :

sebiji bawang besar dipotong dadu.
2 sudu mentega
udang atau pun kiub ayam
serbuk lada hitam
sos tiram (tak ingatlah baru das kakak tuang)
air bagi seimbang kan rase masin sos tiram
tepung jagung 2 sudu

bahan-bahan untuk kentang :

kentang
garam

cara-cara untuk sos :

1. masukkan mentega dalam periuk. lepas tu masuk bawang. sampai naik bau yang best tu.
2. masukkan udang dan lada hitam...udang xperlu masak lame2 kan..nanti overcook xbest lak..
3. masukkan sos tiram dan air..agak-agak lah kuantitinya..
4. bancuh 2 sudu tepung jagung dalam cawan kemudian baru masuk dalam periuk...kacau sampai pekat..then mengeleggak je kire siap la tu..

cara-cara untuk kentang lenyek :

kakak potong kentang tu then rebus je ..letak garam sikit... pastu agak2 dah empuk kentang tu lenyek kan je la...setel


**im happy cooking

7 comments:

  1. bese beli kat kedai je..just cmpo dgn air panas..ngee..

    i'm happy cooking too

    ReplyDelete
  2. ni homemade at kitchen made by handmade..xmain la beli serbuk kt kedai..hahahh

    ReplyDelete
  3. pandai la awak!!nak buat jugakla sejak ade rumah sendri nehehe

    ReplyDelete
  4. lagi advance rumah dah ade...heheh...td nmpk adiah oven tu...ape lagi boleh godeh2 biskut pasni

    ReplyDelete
  5. salin resepi nanti nk try sebab nmpk yummy gle

    ReplyDelete